Vi introduserer kryptovalutaer: Fiat Money

Det siste året har folk og media vært fullstendig gaga: Bitcoin var overalt. Enten som internettpenger som gjorde noen mennesker ut av ingenting til millionærer på bare noen få uker. Eller du hørte fra folk som deres Bitcoins en gang lagret på harddisker som de nå ville oppsøke på søppelfyllingen. Mens noen sier at det er vår tids største svindel, ser andre en ny tidsalder begynne.

En ting er sikkert: med bommen inn Bitcoins Dessverre tjente mange også penger på å kaste tvilsomme tilbud på markedet og bruke den anonyme betalingsmåten for ulovlige transaksjoner. Jeg har allerede fremhevet det faktum at Bitcoin kan gjøre mye mer enn det i en eldre artikkel: Hvorfor bitcoin kan redde livet til millioner av kvinner. Imidlertid vil jeg i denne artikkelen gi en introduksjon til kryptovalutaens verden.

risikoer og muligheter

Jeg har selv investert i forskjellige valutaer i ca ett år og har også lagt merke til de mange opp- og nedturene de siste 12 månedene. I løpet av denne tiden kom jeg stadig over tvilsomme tilbud. Noen av dem var fra folk som bare ønsker å bygge et nettsted og deretter lure bona fide-investorer. For eksempel annonserer de hvordan en engangsinvestering på €1000 kan generere inntekter på opptil €500 per måned. Så snart noen få personer har overført pengene, stenges nettsiden og du hører aldri fra leverandøren igjen. Dessverre har blant annet en slik tilnærming også sådd tvil om omdømmet til kryptovalutaer.

Men alle som seriøst har til hensikt å ta tak i temaet og forstå prinsippet om kryptovaluta vil se potensialet bak det. Etter min mening vil det være naivt å tro at i en verden der vi jobber med høy ytelse på menneskelignende roboter, håndterer all administrasjonen vår fra flybilletter til mobile pengeoverføringer og streber etter autonom kjøring, bærer vi faktisk fortsatt rundt tunge mynter og slappe papirsedler for å betale for kaffen vår. Men først ting først.

Pengeprinsippet

Alle som tror at kryptovalutaer ikke har noen fremtid som de er ulikt penger har ingen verdi har ikke forstått prinsippet om penger. Penger fungerer bare fordi vi tror på dem. Det har ingen iboende verdi. Det betyr at hvis jeg går meg vill på camping i Canada og har en hel haug med penger i lomma, vil alle pengene mine fortsatt ikke bringe meg noen vei. Jeg kan ikke spise eller drikke regningene mine. Det eneste det ville vært godt for er å lage bål. Og selv for det ville jeg trenge relativt mye for å lage et anstendig bål.

Alle disse myntene og papirbitene i lommeboken din har kun verdi fordi du tror du kan bruke dem til å kjøpe en avis og en kaffe i kiosken. Kioskeieren mener på sin side at han kan betale husleien med pengene dine. Og utleieren hans mener også at han kan bruke husleien til å betale ned på eiendomslånet i banken. Det er ikke for ingenting at ordet kreditt kommer fra det latinske credere og betyr intet mindre enn tro.

1. januar 2002 ble euroen innført. Så ingenting ble gjort annet enn å be oss slutte å tro på D-Mark. Fra nå av heter vår nye trosbekjennelse Euro. Det er selvfølgelig litt av en overdrivelse, men hvordan visste du den gang at du faktisk kunne kjøpe noe for de nye pengene? du visste ikke. Du måtte tro og stole på at du ikke ville bytte Mark-regningene dine for verdiløse papirpenger. Dette er sannsynligvis grunnen til at så mange mennesker fortsatt hamstrer D-Mark-regningene sine og ikke ønsker å bytte dem – de tror bare ikke på de «nye» pengene ennå.

fiat penger

Alle som boltrer seg i kryptoverdenen vil raskt finne ut at det er mange begreper som du kanskje ikke er kjent med: Fiat-penger, FUD, Hodln, When Lambo og mange flere. Noen av disse er bare for generell underholdning, mens andre er viktige for å forstå artiklene og innleggene om emnet. I dette avsnittet vil jeg forklare fiat-penger. Det påvirker ikke bare verden av kryptovalutaer, men er også et viktig begrep generelt. Hvis du er interessert i løsningen på de andre begrepene nevnt ovenfor, må du dessverre smøre deg med tålmodighet 😉

For å virkelig forstå begrepet fiat-penger, la oss ta en veldig liten omvei inn i historien: For at de faktisk verdiløse papirpengene skal ha en verdi, ble de gitt til gullverdi uavgjort. Dette betyr at banken bare kunne bruke så mye penger som den hadde faktisk gull i kjelleren. Med gullstandarden ble verdien av valuta fastsatt i gull. I 1971 avskaffet daværende amerikanske president Nixon denne gulllenken. Så hva betyr det for pengene våre?

Pengene våre i dag kalles fiat-penger fordi de ikke har noen tilsvarende egenverdi som tilsvarer pengenes pålydende. Helt motsatt av såkalte nåværende mynter eller varepenger som ris, tobakk, gull eller sølv. Fiat-penger kommer ut av ingenting, for å si det sånn.

Påstanden om at kryptovalutaer ikke har noen fremtid fordi de, i motsetning til penger, ikke har noen verdi, er langsøkt. Og det blir enda mer interessant: For mens sentralbanken med glede kan trykke penger og sette dem i bane som den vil, kan Bitcoin det ikke. Bitcoin skapes bare når det løses av høyytelsesdatamaskiner som bruker ekstremt komplekse matematiske oppgaver. I tillegg er antallet Bitcoins strengt begrenset og absolutt forfalskningssikkert.

Og det er akkurat her det virkelig viktige aspektet oppstår: I motsetning til penger er Bitcoin begrenset og knyttet til en spesifikk verdiøkende prosess. Den er også immun mot inflasjon. I motsetning til penger kan jeg ikke tjene så mye ut av det som jeg ønsker. Dette beskytter også verdien av bitcoin og er kanskje også grunnen til at John McAfee, oppfinner av antivirusprogrammet med samme navn, spår at bitcoin vil stige til en million dollar innen 2020. Fun fact ved siden av: Hvis ikke, han vil spise sin egen penis. Nyt måltidet!

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *