Verdi, kvalitet eller vekst?

Aksjestrategier på et øyeblikk

Egenkapitalstrategier: Verdi, kvalitet eller vekst? I løpet av livet på børsen snubler man uunngåelig over dette spørsmålet på et tidspunkt. Men hva kjennetegner egentlig den respektive aksjestrategien? Er det flere? Og må jeg i det hele tatt velge mellom individuelle strategier? Den følgende artikkelen er ment å gi deg tilfredsstillende svar på nettopp disse spørsmålene og gi tips til suveren handling som aksjonær på verdens børser.

Aksjestrategi: verdiinvestering – klassikeren

Om ordet verdiinvestering nevnes, vil navnet Warren Buffet utvilsomt også bli nevnt. Ingen annen investor i den siste tiden har formet denne formen for aksjeinvestering så mye som Oracle of Omaha. I flere tiår fulgte investorer handlingene til den nå 89 år gamle administrerende direktøren i investeringsselskapet Berkshire Hathaway. Gjennom sine investeringer i kjente selskaper som Coca Cola og Bank of America, klarte Warren Buffett å bli en av de rikeste menneskene i verden. Men hva kjennetegner egentlig verdistilen?
Fremfor alt er det kombinasjonen av stabile selskaper som handles til en relativt lav pris. Nøkkeltall som pris-inntjening, eller P/E for korte, eller pris-til-salg-forhold, eller KUV for korte, er kjennetegn på verdiinvestering. Hvis pris-inntjeningsforholdet på en aksje er svært lavt, blir selskapet interessant for verdiinvestorer. Grunntanken bak det er å skaffe stabile verdier til en lav pris. De fleste av disse aksjene er også preget av stabile kontinuerlige utbyttebetalinger, noe som er av interesse for inntektsinvestorer.

Fordeler og ulemper med verdiinvestering

Den store fordelen er at du med verdiinvesteringer neppe risikerer å kjøpe overprisede selskaper. I tillegg mislykkes disse selskapene sjelden på grunn av deres vanligvis meget solide forretningsmodell. Dette er stort sett aksjer for en klassisk kjøp-og-hold-strategi som du kjøper og rett og slett kan legge bak deg i mange år. Søvnløse netter, som tilfellet var med aksjene til Neuer Markt ved årtusenskiftet, er vanligvis en saga blott med verdiaksjer, de er vanligvis relativt trygge.

Der det er lys er det imidlertid som kjent også skygge, og slik er det også med verdiaksjer. Vekstutsiktene er stort sett ganske moderate, og du risikerer fort å gå i den såkalte verdifella. Dette er tilfellet når aksjer bare er billige fordi forretningsmodellen deres er på vei ned. Det er derfor svært viktig å sikre at forretningsmodellen i det minste kan anses som stabil.

Eksempler på verdiaksjer

Klassiske verdiaksjer er for tiden aksjene i telekommunikasjonsindustrien. Bransjen leverer stabil inntjening, men vekstutsiktene er lave. Selskaper som AT&T eller Deutsche Telekom handler til P/E rundt 10. Alle verdier i tobakkssektoren, som British American Tobacco, kan for tiden klassifiseres i verdiområdet.

Aksjestrategi: Vekst – for de modige

Aksjestrategien Growth Investing er «den nye stjernen på børshimmelen», ifølge et kjent nettsted på slutten av 2020 om Cathie Woods, leder av ARK Investment Fund. Faktisk er Cathie Woods’ prestasjoner til dags dato bemerkelsesverdige. Mange sammenligner henne med Warren Buffett, men investeringsstilene deres er fundamentalt forskjellige. Aksjeporteføljen deres er først og fremst i retning av vekstinvestorer. Disse kjennetegnes ved at de nesten utelukkende er ute etter fremtidsrettede verdier som har stort vekstpotensial og reflekterer fremtidige trender. For verdiinvestorer virker disse aksjene vanligvis for dyre, da prisen på en slik aksje vanligvis bestemmes utelukkende av fremtidige forventninger. De vanlige nøkkeltallene for verdiinvestorer spiller derfor neppe noen rolle, det som teller er utsiktene.

Fordeler og ulemper med vekstaksjer

Nesten uten unntak er vekstaksjer plassert i trendsterke fremtidssektorer. Sjansen for å ha den nye stjernen for de neste 10 årene i porteføljen er tilsvarende stor. På den annen side er det alltid en risiko for å ha tatt en ikke-starter. Flere hundre prosent fortjeneste står alltid overfor en risiko for totaltap. Spesielt når du investerer i vekstaksjer må du veie fordeler og ulemper nøye, siden svingningene i begge retninger kan være brå, og disse verdiene beskytter ikke nødvendigvis mot søvnløse netter. Dersom vekstutsiktene ikke oppfylles, faller ofte tittelen raskt.

Eksempler på vekstaksjer

Disse bugner av Cathie Woods’ midler. Tesla er en av dem, det samme er telemedisinspesialist Teladoc Health. Coinbase, som ligger i kryptovalutasektoren, kan utvilsomt sees på som en vekstaksje. På samme måte tilhører de fleste titler fra områdene med alternative stasjoner som Ballard Power eller Nio vekstaksjene.

Aksjestrategi: Kvalitet – det lykkelige mediet?

Kvalitet snakkes det ofte om i hverdagen, men sjelden i forbindelse med aksjemarkedet. Det er fordi Quality-stilen er langt mindre kjent enn de to ovenfor. Mange tror at det rett og slett er en mellomting, men denne tankegangen kommer til kort. Kvalitetsinvestering ligner på verdiinvestering på mange måter, med en nøkkelforskjell spiller prisen på aksjen liten rolle. Det avhenger heller av kriterier som markedsposisjon, bedriftsledelse og produktspekter. Kvalitetsaksjer har derfor ofte høyere P/E-forhold enn verdiaksjer, men stort sett moderat til høy vekst med solide forretningstall på samme tid.

Fordeler og ulemper med kvalitetsaksjer

Kvalitetsaksjer er preget av sin enorme verdistabilitet med moderate avkastningsforventninger på samme tid. De kan trygt kalles en grunnleggende investering. Deres noen ganger høyere vurdering har et visst tilbakeslagspotensial, men langt mindre enn i Groth-området. Forventet avkastning er vanligvis lavere enn i verdiområdet, men det er ingen risiko for verdifelle på grunn av den sterke markedsposisjonen.

Eksempler på kvalitetsaksjer

Mange aksjer i farmasøytisk sektor som Novartis eller Roche er klassiske kvalitetsaksjer, det samme gjelder selskaper som leverer hverdagsvarer som brennevinsprodusenten Diageo eller supermarkedskjeden Walmart. Store teknologier som Amazon og Apple kan nå også klassifiseres i dette segmentet fordi de har en enestående markedsposisjon og samtidig solid fortjeneste. I Tyskland faller de to kraftselskapene E.on og RWE samt for eksempel Deutsche Post inn i dette segmentet, det samme gjør luksusvareselskaper som LVMH eller Pernod Ricard.

Konklusjon av de 3 aksjestrategiene

Som aksjonær er det ikke alltid lett å holde styr på ting i børsjungelen. I begynnelsen av investeringskarrieren kan det absolutt være verdt å holde øye med alle 3 segmentene og sette inn titler fra alle områder i porteføljen din. Hvis du da merker med økende erfaring at du har en bedre hånd i det ene eller det andre segmentet, kan det ikke skade å konsentrere deg fullt ut om dette området. Akkurat som Cathie Woods gjorde.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *