Subsidiert boligeie – også mulig i München!

I midten av tjueårene jobbet jeg som junior i eiendomsmarkedsføring og ble overrasket: en ny 3-roms leilighet vest i München skulle koste rundt 300 000 euro. Så mye! Hvis jeg bare hadde visst da hva et kupp det ville være i dag. Så jeg gikk glipp av den sjansen. Fem år og en uventet eiendomsboom senere signerte jeg kjøpekontrakten for mitt første sameie – med tre rom og til sammenlignbar pris. Takket være München-modellen – og viljen til å virkelig ta tak i denne investeringsformen. En feltrapport:

Betongull er ikke det samme som betonggull

Den som sier at man må ha råd til en slik leilighet eller hus, har rett. Og det er nettopp derfor du bør lese videre. Ja, eiendomsprisene steg allerede mye raskere enn lønnen min den gang. Med tungt hjerte ga jeg opp rullende annonser. Og begynte å informere meg:

  • Hva kjennetegner en god eiendom?
    Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet og potensial!
  • Hva trenger jeg for å kjøpe leilighet?
    Kunnskap, rettferdighet og tålmodighet!
  • Hvordan får jeg min egen bolig med middels inntekt?
    Med München-modellen! (også kalt lokal modell)!

En uavhengig kan være behjelpelig her amortiseringskalkulator slik at ingen ubehagelige overraskelser venter meg på slutten og jeg kan planlegge godt.

Altfor mange drømmer fortsatt om sine egne fire vegger i stedet for å forholde seg til virkeligheten. Og alt for få vet at det finnes en lokal modell i deres region. I München er det til og med to varianter: München-modellen eiendom og eiendom fra sosialt rettferdig bruk av land.

Begge modellene tilbyr primært familievennlige borettslag til personlig bruk – på kommunal eller privat grunn. Prinsippet er enkelt: byen tillater en rabattert eiendomspris og legger til et ekstra tilskudd for hvert barn. Det er det på dette punktet, dessverre, enkelt. Hvis du vil ha en subsidiert eiendom, trenger du fremfor alt én ting: Utholdenhet!

Hva er kravene for eierskap i München-modellen eller SoBoN?

Vilkårene for en subsidiert eiendom har endret seg siden min tid. I hovedsak har de imidlertid forblitt de samme:

  • Inntekt:
    En gjennomsnittlig husholdningsinntekt de siste tre årene må påvises. Den nøyaktige grensen avhenger av ulike faktorer. For din orientering: som en familie på tre og inkludert alle godtgjørelser, hadde vi ikke lov til å tjene 70 000 euro i året på den tiden.
    Tips: timing er alt! I München nås grensen raskt. Vi sendte inn søknaden mens vi var gravide, noe som gjorde at kun én lønn talte.
  • Eiendeler:
    Kruxet er å ikke ha for mye og ikke for lite. Den gang måtte vi vise 15 % av vårt eget bidrag, i dag er det litt mer. Men alle som eier mer enn 40 % faller ut – nøkkelord: sosialt haster. Derfor kan også fast eiendom eller grunneie være et eksklusjonskriterium.
  • Passende:
    Selvfølgelig må du være i stand til å bære den økonomiske byrden av eiendommen, logisk. Kontoret gir en veldig nyttig regning for dette slik at du ikke overdriver. Vi hadde fortsatt minst 1500 euro igjen etter å ha trukket fra de månedlige levekostnadene. I tillegg bør boligen du velger være passende i størrelse. Et par uten barn vil ikke få en 5-roms leilighet.
  • Binding:
    Å kjøpe en subsidiert leilighet raskt og deretter selge den med fortjeneste er ikke mulig. Vi måtte forplikte oss til å bruke boligen selv de neste 15 årene og ikke selge den. I dag er det til og med 30 eller 40 år med engasjement.
  • Apropos sittende kjøtt:
    Ordet innfødt modell kommer fra det tidligere kravet om å måtte være bosatt i minst X år. Dette gjelder ikke lenger som eksklusjonskriterium. Noen kommuner tar fortsatt hensyn til kortvarig opphold eller frivillig arbeid i nærområdet når de tar en beslutning. I München kunne jeg ikke lenger finne denne tilstanden.

En liten digresjon: I tillegg tilbyr den bayerske delstatshovedstaden også utleieleiligheter etter München-modellen; dvs. billigere utleieboliger for mellominntektsfamilier og andelshavere. Mange av de nevnte forholdene er de samme. Så hvis du ikke vil forplikte deg i opptil 40 år med en gang, bør du finne ut mer her.

Hvordan fungerer München-modellen?

Nevnte jeg at det krever utholdenhet? Det er totalt fire fulle mapper i skapet mitt – halvparten av dem er fylt med emnet München modell. Resten er dokumenter på eiendom og kontrakt, fra notarius og administrator og selvfølgelig alt som har med finansiering å gjøre. Men hvordan får man en subsidiert bolig i utgangspunktet? Her er trinn-for-trinn-guiden:

  1. Sjekk rammebetingelser:
    Den gang tok vi rett og slett med oss ​​lønnsslippene til avdeling for byplanlegging og bygningsreglement og fikk dem til å beregne om vi hadde rett – og få råd. Selvfølgelig bør du på forhånd beregne om finansieringen er et alternativ. Jeg har blitt fortalt at dette «bare å stikke innom» ikke lenger er mulig. Men det er fortsatt et telefonnummer: Så ingen unnskyldninger!
  2. Finn eiendom:
    Nå kommer den vanskeligste delen: søket. Kontoret kan fastsette en grunnrettighet, men du må selv se etter de riktige fire veggene eller det riktige jordstykket i enkelte lokalsamfunn. Som nevnt pleide jeg å jobbe med eiendomsmarkedsføring. Så jeg hadde en ide om hvor mange eiendomsutviklere det er i og rundt München. Og vi ringte dem alle. Flere titalls telefonsamtaler. I to hele dager. Ingen spøk! Vi var heldige: det var en leilighet. Til og med vest i München, hvor vi ønsket å bo. Så kom avtalen, vi signerte reservasjonen. Men jeg hadde en veldig dårlig følelse. Jeg tvilte på potensialet. Vi kjøpte ikke denne leiligheten.
  3. Send inn reservasjon:
    Det stemmer, selv om det er som å vinne i lotto for å finne en passende München-modellleilighet, tok vi det ikke. Vi holdt på telefonen. Og der var den: drømmeleiligheten vår, rett øst i byen. Et døgn etter telefonsamtalen signerte vi reservasjonen. Den som tror ja, det er det – beklager, det er bare begynnelsen!
  4. Filapplikasjon:
    Nå startet selve prosessen. Med reservasjonen i hånden er det på tide å besøke kontoret. Nå blir tilskudds- og belastningsberegningen konkret. Hvis alt fortsatt passer, se krav, får du en bunke med papir og en frist. Innen da skal alt fylles ut, stemples og søkes om: fra ligning til finansiering.
  5. Søk om et kampanjelån:
    Sammen med dokumentene mottok vi også søknaden om lavrentelån fra Bayerische Landesbodenkreditanstalt (BayernLabo). Disse er en del av finansieringen, men er også mulig uten lokal modell. Her kan du sjekke om du er kvalifisert.
  6. Inngå kjøps- og finansieringsavtaler:
    Med godkjenningen ble ting alvorlig. Nå var det snakk om å velge en finansieringspartner – kampanjelånet dekker ikke hele finansieringsbehovet. Interhyp kan for eksempel hjelpe her ved å lete etter de beste tilbudene helt uavhengig. For eksempel er det en Tilby sammenligningskalkulator. Og selvfølgelig var det selve kjøpet: avtalen med notarius.

Finansiering er ikke det samme som finansiering

Enten det er en drømmebolig eller en investering, en familiebolig eller en pensjonsordning – det er mange grunner til å være interessert i din egen eiendom. Det er ingen grunn til å akseptere det første finansieringstilbudet som kommer. Alt for mange tar opp det første boliglånet som bankrådgiveren foreslår. Så her er noen flere erfaringer:

Jeg har totalt fire eiendomslån: de to fra BayernLabo, altså lån fra det bayerske rentereduksjonsprogrammet og det bayerske boligbyggeprogrammet. Jeg kan bare være uenig med alle som mener at dette virkelig er støtte nok: det innebærer mye penger – med hvert lån. Sjekk alternativene dine. Jeg tok råd fra Interhyp den gangen og var veldig fornøyd. Jeg fant også KfW-lånet 153 her, altså til energieffektivt bygg, som gjaldt for vårt nye bygg.

Banken som innvilger normallånet inngår også KfW-lånet. Å slutt! Bank? Jeg sammenlignet lånetilbud på internett og innhentet tilbud fra banker. Forskjellene var bare store. Det handler ikke om peanøtter. Dette er verdener. Til slutt tok vi ikke det fjerde lånet i en bank, men i et forsikringsselskap. Ja, det er også mulig – du må bare informere deg selv.

«Andeler går, eiendom finnes», forsikret en bekjent meg en gang da jeg begynte å forholde meg til boligeierskap. Jeg kan bare være uenig. Ja, i dag bor jeg i mine egne fire vegger. Men det har jeg også ETFer, Kryptoer, whisky og til og med en gammel livsforsikring som investering. Naturlig. Det er aldri et spørsmål om enten/eller. Det handler om å ta avgjørelser om din egen fremtid.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *