Den første snøen ❄️ har falt, blå himmel, solen ☀️ skinner og vennene dine legger ut kule historier fra fjellet igjen? Bli med oss! Vi, fra forsikringsappen Sophia, har samlet 7 tips til deg slik at du også kan komme inn i trendsporten skitur. Helbred 🗻
Tips #1: Start din første skitur i lett terreng
Før du våger å gå på skiturer i åpent terreng, bør du først sette utstyret, kondisjonen og teknikken på prøve i sikret terreng – for eksempel i utkanten av en sikret løype. Hver begynnelse er vanskelig. Ideelt sett bør du takle den første enkle turen akkompagnert av erfarne venner og la dem forklare de viktigste punktene om utstyr og teknologi.
Velg din skitur slik at den er tilpasset din kondisjon og du fortsatt har nok krefter til nedkjøringen. Også med tanke på gode forberedelser krever en første test i kanten av en løype mindre innsats og du kan raskt starte med første stigning. Er bakken åpen for skiløpere, kan du også anta at oppstigningen er trygg.
❇️ Vårt tips: I alle fall, finn ut før du ankommer om det er tillatt å kjøre tur i bakken. Under oppstigningen bør du holde deg helt i kanten av bakken. Hvis du noen gang må bytte side av løypa, gjør det kun på steder som er spesielt synlige og aldri under en kam.
Tips 2: Se om skiturer er noe for deg
I koronatider er skiturer veldig populære. Siden mange andre aktiviteter ikke er mulig akkurat nå om vinteren, er det en skikkelig boom innen skitur. De gledelige bildene av vennene dine på Insta av blå himmel og urørt snø så langt øyet kan se vekker fjellønsker hos deg også? Forståelig! Men vær forsiktig: skiturer er utholdenhetsidretter og krever god fysisk form og skal være morsomme i mer enn noen få minutter 😉.
Godt utstyr koster mye penger. Vi anbefaler derfor at du først går en enkel tur med lånt utstyr. Du kan få utstyret fra venner eller fra en skiutleiebutikk. Hvis ambisjonen din virkelig griper deg og du ønsker å komme i gang, kan du alltid skaffe ditt eget utstyr.
Tips #3: Går du en skitur, må du også ned igjen
Før du starter din første skitur i åpent terreng, vurder om du kan gå godt nok på ski til å komme deg trygt ned i dalen igjen. Tilstrekkelig god i denne forstand gjør at du enkelt kommer deg ned til dalen i hvilken som helst skråning (også svarte) og at du klarer deg godt selv i dårlig sikt. Du bør også komme deg trygt ned til dalen i dyp snø. Du kan teste dette på kanten av de sikrede bakkene. Vær imidlertid oppmerksom på de tilsvarende kjøreforbudene og naturen.
Har du allerede problemer med nedkjøringen i løypa, eller om du ikke klarer 10 meter i dyp snø, så er ikke en skitur i åpent terreng noe for deg. Forbedre skiteknikken først eller velg kun ruter der du garantert kommer til en sikret bakke eller vei som du kan gå på ski tilbake ned i dalen.
Tips #4: Gå bare på skituren godt utstyrt
For en trygg skitur utenfor de sikrede bakkene trenger du dessverre også mye utstyr.
de grunnleggende utstyrslik at du kan gå på skitur, består av:
- Turski med spesielle bindinger
- skiturskinn
- Skiturstaver (som er justerbare i lengden)
- Skistøvler for turski (i utgangspunktet kan du starte med løypesko – disse er imidlertid ikke ideelle på grunn av vekten og mangelen på fleksibilitet og er kun egnet for kortere turer)
Riktig sikkerhet er avgjørende for en trygg fjellopplevelse skredutstyr, for å kunne hjelpe andre fjellklatrere i tilfelle et snøskred. Dette inkluderer:
- Avalanche transceiver (LVS-enhet)
- snøskredsonde
- skredspade
En er spesielt viktig i enhver fjellsport tilpassede klær. Pass på at du svetter på stigningen og at det har en tendens til å bli kaldere jo nærmere toppen du kommer. I tillegg kan været på fjellet skifte raskt. I nedstigningen spiller luftstrømmen inn og ved en ulykke bør du kunne vente på hjelp med så tørre og varme klær som mulig. Så velg klærne dine slik at du har nok tørre og varme klær i sekken på slutten av skituren.
Den hører selvfølgelig også med i sekken nok mat og drikke. Spesielt på en lang stigning bør du drikke mye og fremfor alt regelmessig. Her anbefales en CamelBak – altså en drikkepose – i sekken, som du kan drikke regelmessig med ved hjelp av en slange uten å måtte åpne sekken.
I tillegg må følgende ikke mangle:
- hansker
- hjelm
- Ski briller
- Hodelykt (med fulladede batterier!)
- bivuaksekk
- Førstehjelpspakke
- Penger til et stopp ved hytta
Tips #5: Delta på et skredkurs før skituren
Tar den deg og du blir begravd av et snøskred, er du avhengig av at de andre på fjellet reagerer raskt og fremfor alt riktig. Det er ikke for ingenting at det kreves førstehjelpskurs i veitrafikken.
Det er mange tilbydere av skredkurs i Østerrike. Du kan for eksempel gjennomføre et skredkurs på Alpinklubben.
Tips #6: Forbered deg godt på skituren
Har du lyst til å gå på skitur? Ikke bare sett deg inn i bilen og kjør. Forbered deg godt først slik at du deretter kan nyte en trygg skitur. Du bør merke deg følgende punkter:
- Hvilken rute passer til din tilstand og tilgjengelig tid?
- Hva er værmeldingen? (👉 ZAMG)
- Hvor høy er skredfaren? (👉 Avalanche Austria)
- har du eskorte Det er tryggere å gå i en liten gruppe.
- Er utstyret ditt komplett og funksjonelt?
- Er du ved god helse?
Er du godt forberedt, så opp på fjellet!
Tips #7: Gå kun i alpint terreng med god forsikring
Enten om vinteren eller om sommeren, er det farer som lurer i alpint terreng. Hvis du skader deg og ikke lenger klarer nedstigningen på egenhånd, så trenger du hjelp. Har du noen gang lurt på hvem som betaler søk- og redningskostnadene? Et helikopteroppdrag koster flere tusen euro.
Ulykkesforsikring betaler disse kostnadene inntil et visst beløp. I vårt blogginnlegg Privat ulykkesforsikring – viktig beskyttelse for lite penger kan du finne ut hva det er og hvor lite det faktisk koster.
Forsikringen til Alpenverein gir deg også god beskyttelse her. Dette har vi også skrevet om tidligere. Klikk her for blogginnlegget Alpine Club Insurance: Det rette for fjellsport?.
Du kan også være interessert i artikkelen vår Ski: Godt beskyttet i bakken
➡️ Vår konklusjon
Å komme i gang med eventyret med skitur krever litt forberedelse. Velg en passende rute i henhold til din erfaring, kondisjon og utstyr. Ideelt sett starter du med erfarne skiturister i sikkert terreng og nærmer deg det vanskelige terrenget steg for steg. Husk: kommer du opp, må du ned igjen. Slik sett: Berg Heil!