Sjekkforsikring › Hva gir den vanlige sjekken?

For din 15 år gamle moped 🏍 har du en kaskoforsikring? Du har bosatt deg på et slott 🏰 og husholdningsforsikringen din er fortsatt fra din felles leilighet? Det er sannsynligvis på tide å børste støv av og justere forsikringene dine. Vi, fra forsikringsappen Sophia, anbefaler en årlig sjekk.

Hvorfor du bør sjekke forsikringen din årlig

Knapt noen sjekker eksisterende forsikring som en hobby 🤣. For mange er det en skam å håndtere forsikring i det hele tatt.

eiendomsforsikring

Vi forstår at vi trenger forsikring for dyre nye varer fordi vi vet pengeverdien på kjøpstidspunktet. Skaden forårsaket av tap eller totaltap er forståelig på dette tidspunktet. Mens du er i gang, vil du også gjerne sammenligne hvilken forsikringstariff som passer best og ta en bevisst avgjørelse før du registrerer deg.

Men hvor godt passer denne avgjørelsen fortsatt etter ett, to eller flere år? Å uttale seg om dette avhenger selvfølgelig av flere faktorer. Disse er for eksempel:

 • Hvordan har verdien av objektet (f.eks. en bil, en leilighet eller en el-sykkel) utviklet seg?
 • Erstatter forsikringen hele prisen på et nytt kjøp eller kun dagens verdi – også kjent som nåverdien?
 • Gjelder det fortsatt forsikring? Er for eksempel leiligheten opptatt eller er el-sykkelen fortsatt i bruk?

personlig forsikring

Forsikringskrav som dekker økonomiske konsekvenser av sykdom eller ulykker kan også endres over tid. Her er noen eksempler som kan kreve justering:

 • Har helsen din endret seg?
 • Har faktorene som påvirker helse endret seg? Noen eksempler:
  • Du har begynt eller sluttet å røyke
  • Du ga opp en farlig hobby
  • Du flyttet
  • Du tjener mye bedre penger nå

Avhengig av type forsikring er det ulike faktorer som avgjør om en vanlig sjekk gir mening. Hos andre forsikringsselskaper gir en slik sjekk bare mening hvis noe endrer seg i dine personlige forhold.

Du bør sjekke denne forsikringen årlig

Som en tommelfingerregel kan du si at all eiendomsforsikring bør kontrolleres årlig – i alle fall så snart du har mulighet til å si opp forsikringen.

Du kan finne ut alt du trenger å vite om oppsigelsesdatoer i vårt blogginnlegg Avbryte forsikring – vi viser deg alternativene dine.

Sjekk bilforsikringen din årlig

Det spiller ingen rolle om det er en bil, motorsykkel eller tilhenger, det er fornuftig å sjekke bilforsikringen hvert år. Årsakene til dette er:

 • Verdien av kjøretøyet ditt synker stadig
 • Tariffene til forsikringsselskapene justeres hele tiden – bedre dekning eller billigere pris er mulig
 • Du har forsikret tilleggspakker som du ikke lenger trenger (f.eks. passasjerulykkesforsikring selv om du har ulykkesforsikring)

Vårt tips: I vårt blogginnlegg Bilforsikring: 7 tips til hvordan du kan spare penger har vi oppsummert hvordan du kan spare på bilforsikring. Det samme gjelder for din motorsykkel eller tilhenger.

Bilforsikring har vanligvis kort sikt. En sjekk kan med andre ord gi en bedring allerede etter det første året.

Sjekk husholdningsforsikringen din årlig

Når det kommer til boligforsikringen din, er det noen få faktorer som vil ha en betydelig innvirkning på prisen og dekningen din. Så snart noe endrer seg, bør du definitivt sjekke forsikringen din:

 • Huset eller leiligheten din vil bli ombygd – muligens til og med forstørret
 • Utstyret er pimpet opp skikkelig
 • Du har flyttet og forsikringen din er overført til en annen leilighet
 • Flere mennesker eller dyr har flyttet inn hos deg

Ved disse eller lignende hendelser bør du definitivt avklare umiddelbart om forsikringen din fortsatt passer deg. Men det er også grunner som taler for å sjekke husholdningsforsikringen årlig hvis ingenting faktisk har endret seg. Disse vil være:

 • Forsikringsselskapene tilbyr ofte spesielle rabatter
 • Forsikringsselskapene justerer stadig tariffer. Dekningen blir bedre og bedre, spesielt når det gjelder husholdningsforsikring
 • Du kan sjekke med en gang om forsikringssummen fortsatt er riktig

Vårt tips: Vi har oppsummert ytterligere informasjon om å finne riktig husholdningsforsikring i blogginnlegget Husholdningsforsikring: 7 tips du bør være oppmerksom på.

Sjekk reiseforsikringen din årlig

Liker du å reise flere ganger i året, har du sannsynligvis også en årlig reiseforsikring, som beskytter deg mot høye avbestillingskostnader eller ved sykdom eller ulykke på reise.

Hvis reisepreferansene dine endres, bør du definitivt justere forsikringen. Her er noen punkter du bør vurdere under din årlige sjekk:

 • Hyppigheten av dine reiser øker eller reduseres
 • Kostnadene for turene dine endres
 • Bytt reisefølge
 • Destinasjoner endres

Vårt tips: Vi har også samlet inn flott tilleggsinformasjon til deg om dette emnet. Disse finner du i blogginnlegget Reiseforsikring: når bør jeg tegne den?

Du bør sjekke denne forsikringen hvis det er endringer

Andre forsikringer krever ikke nødvendigvis en årlig sjekk, men bør sjekkes hvis noe endrer seg for deg. Dette handler mer om personforsikring. Ta også hensyn til at det stilles helsespørsmål når du melder deg på og at du kun kan få mange takster uten restriksjoner så lenge du er ung og frisk.

Ulykkesforsikringen din skal passe til hobbyene dine

Vi anbefaler ulykkesforsikring til alle, da det meste skjer i hjemmet eller på fritiden. Grunnbeskyttelse med tilstrekkelig høy ytelse ved uførhet bør alltid være på plass.

Andre komponenter av ulykkesforsikring, for eksempel mengden av redningskostnader, avhenger av hobbyene dine. Hobbyene dine eller en ny jobb kan føre til tilleggsavgifter eller utelukkelse fra individuelle tariffer. Med andre ord, hvis hobbyene dine eller jobben endres, kan andre tariffer passe deg bedre.

❇️ Vårt tips: Du kan finne ut mer om dette temaet i vårt blogginnlegg Privat ulykkesforsikring – viktig beskyttelse for lite penger.

Når bør du sjekke den supplerende helseforsikringen din

På grunn av helsespørsmålene som stilles her, anbefales en grad i ung alder (eller så lenge du er frisk). I prinsippet er det alltid mulig å justere takstmodulene, men helse spørres også her. Å bytte forsikringsselskap gir sjelden mening. Følgende punkter kan føre til en endring:

 • Du ønsker å inkludere en byggekloss (f.eks. tannforsikring).
 • Du flytter til en annen føderal stat og trenger dekning på andre sykehus
 • Du bytter jobb og har dermed en ny lovpålagt tilleggssykeforsikring

Vårt tips: Du finner mer nyttig informasjon om tilleggshelseforsikring i vårt blogginnlegg Hva koster privat tilleggshelseforsikring?

Når skal du sjekke uføreforsikringen din

For mange representerer fremtidig inntekt den største økonomiske verdien man besitter. Derfor bør du sikre den også. Følgende faktorer taler for å sjekke forsikringsbeløpet:

 • Inntekten din har endret seg
 • Levestandarden din har endret seg
 • Du er sikret på annen måte (f.eks. gjennom arv)

Vårt tips: Vi har også mer informasjon til deg om dette temaet i blogginnlegget Uføreforsikring er et must: Hvorfor og når? samlet inn.

Når skal du sjekke livsforsikringen din

Situasjonen er lik med din livsforsikring, også kjent som livsforsikring. Her vil du ikke beskytte deg selv, men dine nærmeste. Størrelsen på forsikringen avhenger for eksempel av følgende faktorer:

 • alderen til barna dine
 • Antallet på barna dine
 • Utdannelsen du ønsker skal sikre barna dine
 • Beløpet på det utestående lånet ditt
 • Tryggheten partneren din trenger

Vår konklusjon

I utgangspunktet anbefales en jevnlig sjekk av forsikringen din. Dette sparer deg for penger eller forbedrer forsikringsdekningen. Uansett bør du sjekke eiendomsforsikring (f.eks. husholdningsforsikring) årlig, da tariffene har en tendens til å bli bedre. Med personforsikring (f.eks. supplerende helseforsikring) er det viktig å tegne denne så lenge du er frisk. Endringer blir vanskeligere og dyrere med alderen.

Vårt tips: Gjør det til en årlig rutine å sjekke forsikringen din, og se etter muligheter for forbedringer.

Er det for kjedelig for deg å sjekke forsikringen din? Sophia er laget for akkurat det!

Vi kan forstå at forsikringssjekken kan være kjedelig. Med vår forsikringsapp Sophia har vi den perfekte løsningen for deg. Vi minner deg hele tiden på de riktige tidspunktene (f.eks. når du kan si opp en forsikring) om å sjekke forsikringene dine. Vi hjelper deg også gjerne med sammenligningen og viser deg hvor du kan forbedre deg. Registrer deg nå, så sjekker vi forsikringen din!

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *