Sådan laver du din virksomheds forretningsplan

Hvis du starter en virksomhed, eller allerede har en virksomhed i drift, men ikke har en forretningsplan, er du på det rigtige sted!

God planlægning er ikke kun afgørende for driften, men også for den meget ønskede succes. Uden dette trin formuleres der ikke strategier, hvilket gør muligheder vanskelige og spilder indsats på projekter, der ikke opfylder virksomhedens krav og forventninger.

Se, hvad du vil læse her om forretningsplan:

Hvad er en forretningsplan?

Den såkaldte «forretningsplan» er et dokument, der opsummerer de operationelle og økonomiske mål for en virksomhed. Det er med andre ord en virksomheds køreplan til succes.

Dette dokument beskriver i detaljer de planer og budgetter, der viser, hvordan forretningsmålene vil blive nået.

For enhver, der starter en virksomhed, er det ekstremt vigtigt at udarbejde denne plan, da dette dokument vil hjælpe med at spore virksomhedens succes over tid, eller på anden måde identificere fejl og fravær af det planlagte.

En meget vigtig detalje i forretningsplanen er, at det er et levende dokument, det vil sige, at det så hurtigt som muligt kan ændres eller justeres i forhold til virkelige faktorer.

Se nedenfor vigtigheden af ​​dette dokument for din virksomhed:

Hvor vigtig er forretningsplanen?

At være det første skridt i en ny virksomhed er det, der gør en forretningsplan uundværlig. Denne plan er, hvad der vil lede organisationen på den rigtige vej, direkte forstyrre virksomhedens skæbne.

”Før vi overhovedet tænker på at starte en virksomhed, skal vi have en klar vision om, hvad vi laver, hvad vores mål er, og hvor meget viden vi har for at få tingene til at fungere. En forretningsplan er en plan for, hvad der venter forude. For eksempel ved faktisk, at vi har et foretagende, der har et veldesignet potentiale og en fremgangsrig fremtid.

Et gyldent tip er først og fremmest at studere dit marked, tale med folk og forstå dine konkurrenter. Ved også præcis, hvor du vil komme ind, for at starte din store drøm og skitsere din fremtid i en forretningsplan.”

Reginaldo Stocco – administrerende direktør for vhsys

Elementer, der er uundværlige i en forretningsplan

Forretningsplanen er sammensat af visse elementer, der vil detaljere hvert område, trinene, forretningsmålene, økonomiske spørgsmål osv.

Husk: hvert element vil være vigtigt for din virksomhed, så den er fuldt ud afstemt med de større mål. I det øjeblik er alle detaljer vigtige og er med til at opbygge virksomhedens succes gennem årene.

Tjek nedenfor, hvad er de elementer, der udgør en forretningsplan:

resumé

Executive Summary er en kort oversigt over virksomhedens formål og mål. Selvom det er udfordrende at få alt ind på en eller to sider, indeholder et godt resumé spørgsmål som:

 • Kort beskrivelse af produkter og tjenester;
 • Sammenfatning af mål;
 • Projektgennemførlighed (kort analyse af konkurrencen og dens vigtigste konkurrencefordel);
 • Vækstpotentialet;
 • Oversigt over økonomiske ressourcer.

Mange anser resuméet for at være det vigtigste og mest afgørende afsnit i forretningsplanen. Det er fordi det er den del, der vil fortælle dig, hvordan din virksomhed vil løse et specifikt problem og skabe overskud.

Derfor er det væsentligt, at dette afsnit viser, at dette er muligt, og at punkterne er veludviklede og fastholdte.

Markedsanalyse

I afsnittet Markedsanalyse skal du beskrive branchen og målrette markedsudsigter. Du skal vide, hvem dine kunder, konkurrenter, hovedleverandører osv. er.

Denne undersøgelse vil vise dig, hvad andre virksomheder gør, og hvad deres styrker er. I markedsundersøgelser skal du primært kigge efter trends.

Nogle spørgsmål, der kan hjælpe dig med din søgning:

 • Hvad gør succesrige konkurrenter?
 • Hvorfor virker det?
 • Hvad er den anvendte pris?
 • Hvad får kunderne til at købe hos dem?
 • Kan min virksomhed gøre det bedre?

Ved at besvare disse og andre spørgsmål får du en velstruktureret markedsanalyseundersøgelse.

organisation og ledelse

Her skal du beskrive din virksomhed og ledelsesstruktur. Det vil sige oplysninger som placering, udstyr, fysiske faciliteter mv.

Oplysninger som produktivitetskapacitet, antal mulige opkald pr. måned, hvem der er ansvarlig for visse aktiviteter osv. skal også tages i betragtning. Med hensyn til de ansvarlige for visse aktiviteter, overvej at inkludere CV’er for nøgleteammedlemmer.

Et andet spørgsmål at overveje i dette afsnit er den juridiske ramme. Gør det klart, om du har eller har til hensigt i fremtiden at indlemme virksomheden i et selskab, danne et interessentskab, eller om du er eneejer mv.

service eller produkt

I afsnittet Tjenester eller produkter skal du beskrive den service, du tilbyder, eller det produkt, du sælger. Afklar, hvordan dette gavner dine kunder såvel som produktets livscyklus.

Overvej følgende punkter i denne beskrivelse:

 • Nuværende status for produkter eller tjenester – Er du lige på idéstadiet eller har du allerede noget klar og struktureret?
 • Udviklingsforskning og mål – hvordan bliver produktet færdigt? Hvad er de handlinger, der stadig skal udføres? Overvej også, hvis du har planer, fremtidige produkter/tjenester.
 • Udbud og service – hos hvilke leverandører køber du produkterne? Hvordan modtager du? Hvor kommer varerne fra?
 • Intellektuel ejendom (hvis nogen) – ophavsret, patentregistrering osv. Hvis det er i forsknings- og udviklingsfasen, beskriv detaljerne.

markedsføring og salg

En god forretningsplan vil altid indeholde en strategisk marketingplan. Din strategi skal altid udvikles og ændres for at opfylde dine unikke behov.

Husk, at Marketing går hånd i hånd med salg, så du bør også beskrive, hvordan et salg normalt vil foregå.

For dette afsnit skal du overveje spørgsmål som:

 • Positionering – hvordan du positionerer dit brand og din service/produkt. Hvad er den stærkeste side? Kvalitet? Pris? Hvad adskiller dit brand fra konkurrenterne?
 • former for forfremmelse – hvor vil du sprede dine budskaber for at nå dit publikum?
 • salgsstyrke – teamstruktur, medarbejderuddannelse mv.
 • salgsstrategi – hvordan planlægger du at sælge? På telefon, hjemmeside, besøg hos kunder osv. Glem ikke salgstragten her.

Mest sandsynligt vil du vende tilbage til dette afsnit efter at have lavet dine økonomiske fremskrivninger. Så sørg for at beskrive strategierne fuldt ud.

Finansiel planlægning

Sidst, men ikke mindst, er det tid til at definere dine økonomiske krav. Her er hovedformålet at overbevise læseren om, at din virksomhed er stabil og vil få økonomisk succes.

Hertil er det nødvendigt at beskrive, hvor meget det vil være nødvendigt at investere for at realisere forretningsidéen, også kortlægge, hvor den gerne vil være økonomisk i fremtiden.

I tilfælde, hvor virksomheden allerede opererer på markedet, vil de data, der anvendes i forretningsplanen, være fra forretningshistorien, herunder regnskaber som:

 • indkomstopgørelser;
 • Pengestrømsopgørelser;
 • balancer;
 • Opgørelser og opgørelser af tilgodehavender og gæld (hvis relevant).

Selvom din virksomhed ikke har nogen økonomiske data, skal fremskrivninger lægges ind i forretningsplanen. Dette gøres normalt baseret på research og analyser om industrien og nøglekonkurrenter.

5 tips til at gøre det nemmere at skrive en forretningsplan

Har du brug for nogle tips til at udvikle den bedst mulige forretningsplan? Så hjælper vi dig med det!

Tjek 5 tips, der vil gøre det nemmere, når det kommer til at udvikle dit virksomhedsdokument:

Vær kort

Korthed er et vigtigt punkt i forretningsplanen. Husk, at dette dokument skal læses i sin helhed. Med det skal du ikke overdrive antallet af sider.

Men opmærksomhed! At være kort betyder ikke at have et ufuldstændigt dokument.

bruge visuelt indhold

Brug af visuelt indhold i forretningsplanen, såsom diagrammer, tabeller og billeder, hjælper dig med at få en hurtig, flydende forståelse af indholdet og er en fantastisk måde at bygge et kort dokument på.

Kend den målgruppe, der vil læse din forretningsplan

Overvej dokumentets potentielle publikum af interesse på forberedelsestidspunktet. Hvis dine læsere ikke er i feltet, skal du ikke bruge tekniske termer eller jargon. Dette kan gøre det svært for dem at forstå og få dem til at opgive deres forretningsplan.

Vær realistisk

Overvej fra begyndelsen alle udfordringerne og mulighederne i din virksomhed, og vær altid ærlig og gennemsigtig, ikke kun over for læserne, men over for dig selv. Dette kan spare dig for frustration og hovedpine senere.

Lad dig ikke skræmme

Forretningsplanen kan umiddelbart virke som et syvhovedet dyr, men det er den ikke. Husk, at ingen kender din virksomhed bedre end dig. Dette sikrer, at dokumentudvikling ikke er så udfordrende, som du tror.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *