Jeg har investert pengene mine i aksjemarkedet i over seks år nå og har fått litt erfaring, gjort noen feil og definitivt lært mye.
«Betal ned gjelden din, bygg opp et redeegg med tre netto månedslønninger og først da kan du investere.» Det er det alle eksperter og fagfolk anbefaler. Jeg må innrømme at jeg ikke holdt meg til det i det hele tatt den gangen – og det var en god ting.
Invester når du er klar
Da jeg investerte mine første penger i aksjemarkedet for over seks år siden, måtte jeg betale ned et studielån, hadde kun nedbetalt et forbrukslån noen uker tidligere og hadde ikke reiregg sammen ennå. Likevel ville jeg endelig komme i gang. Og så gjorde det til slutt.
For meg har denne tilnærmingen vist seg å være den rette. Avdraget på studielånet var ganske lavt, og jeg visste at jeg kunne bruke det selv i nødstilfeller. Redeegget mitt var bare omtrent halvannen månedslønn og ikke de tre obligatoriske.
I dag, på mine seminarer, sier jeg alltid at du ikke nødvendigvis trenger tre netto månedslønninger, og jeg går imot den generelle oppfatningen som alle gjentar. Bor du i en liten utleieleilighet uten bil, vaskemaskin eller noe annet – som jeg gjorde den gang – trenger du ikke et så stort reiregg.
På den tiden tjente jeg rundt 2000 euro netto og hadde faste kostnader på rundt 800 euro i måneden. Hva måtte skje hvis jeg plutselig trengte 6000 euro med livsstilen min?
Det var definitivt den riktige avgjørelsen for meg: Jeg var i stand til å betale tilbake studielånet samtidig, dekke de faste kostnadene mine fantastisk og få min første erfaring med aksjemarkedet. I tillegg har jeg alltid tjent noe ekstra med frilansarbeid for å bygge opp et reiregg og en aksjeportefølje. Vel, og også for å unne meg noe.
Det er selvfølgelig annerledes når jeg skal betale ned på en egen bolig og har to barn å passe på. I dette tilfellet er tre netto månedslønner minimum.
En av mine første ETF-er var forøvrig på NASDAQ 100. Jeg har den fortsatt i porteføljen min i dag med en ytelse på over 77 prosent.
Til syvende og sist vil ingen tommelfingerregel hjelpe. Du må alltid vurdere din egen situasjon og hva som er bra for deg.
Man lærer ikke av teori
Før jeg begynte på børsen leste jeg nøyaktig to bøker om emnet: Rik pappa, stakkars pappa, som imidlertid ikke handler om aksjemarkedet i det hele tatt. og Aksjemarkedet lett å forstå. Emnet grep meg så mye at jeg ønsket å komme i gang og investere umiddelbart – noe jeg gjorde raskt.
Selv med lite penger lærte jeg hvordan jeg skulle håndtere svingningene i aksjemarkedet og finne ut om jeg ville eller burde kjøpe en aksje, og jeg ble også mer og mer selvsikker.
Når jeg har holdt seminarer eller talt på arrangementer de siste årene, har jeg lagt merke til at mange vet mye mer om aksjemarkedet enn jeg gjorde da, men som bare ikke tør å begynne.
Men man lærer ikke av teori. Du må også ta steget ut i praksis. Siden jeg vet hvor vanskelig det er for mange, har jeg også justert noen av tilbudene mine. I stedet for rene videomoduler er det personlig og individuell støtte. Likevel er gruppedynamikk og utveksling viktig, så det er også en del av min boot camp.
Jeg sammenligner alltid «vil ikke starte» med en reise: Du har allerede funnet ut om destinasjonen på forhånd, valgt et hyggelig hotell og vet hvor du kan spise godt. Men: Du tør ikke endelig å kjøpe billetten og sette deg på flyet.
Så du har allerede gjort alt arbeidet og glemmer nå å ta med deg moroa.
Men du lærer ikke av teori alene eller av blogger og bøker. Du må også få din første erfaring. Enten alene, som jeg gjorde da, med noen som veileder deg gjennom temaet, eller i en gruppe. Derfor er bootcampen bygd opp slik at du kan lære teorien på egenhånd, men utveksle ideer i gruppa og avklare spørsmål gjennom meg og ha noen som oppmuntrer deg.
Noen regler er til for å bli brutt
En regel på aksjemarkedet pleide å være: Du må investere minst 1000 euro i aksjer, ellers er gebyrene ikke verdt det. Bakgrunnen er at et aksjekjøp var forbundet med høyere gebyrer enn i dag. Det var ingen tilbud som Trade Republic eller Scalable Capital den gang.
Selv om jeg kjente denne regelen, trosset jeg den. På den tiden ønsket jeg virkelig å kjøpe BYD-aksjer. Dette er et kinesisk konglomerat som blant annet produserer elbiler. Aksjen var på 4,44 og jeg hadde ikke råd til mer enn 100 aksjer.
Jeg kjøpte faktisk aksjen med litt skyldfølelse, vel vitende om at jeg «brøt reglene.»
Fem år senere er andelen over 21 euro. (Ingen investeringsråd!)
Så hvis jeg hadde fulgt alle regler den gang, ville jeg gått glipp av en fin seier. Så hvis du starter tidlig og holder ut lenge, kan du sakte utvide depotet ditt med slike smekker.
Basert på min erfaring så langt vil jeg si: Teori er viktig og det absolutte grunnlaget. Tommelfingerregler, derimot, må alltid ses kritisk og implementeres for en selv. Til syvende og sist er det først skikkelig gøy når du endelig tør og begynner å øve.
Hvis du nå er interessert i å investere: Im Fortunalista Bootcamp du lærer teorien du trenger for å komme i gang og vi setter det du har lært ut i praksis sammen. Du får:
- Personlig coaching 15 minutter forsamtale og 30 minutter oppfølgingssamtale
- 4 uker intensiv treninghvor du vil lære alt du trenger å vite for å begynne å investere
- 4 x hver 90 minutter live økt med alle deltakerne til å stille spørsmål og diskutere oppgaver
- video leksjonern som du kan se fleksibelt på
- 3 timers seminarfor å gjøre deg klar til aksjekjøp eller ETF-spareplan
- Slapp gruppe hvor du når som helst kan utveksle ideer med andre deltakere
- Din personlig arbeidsbok
- digital konfirmasjonsarrangement