Enten du elsker høsten 🍂 eller hater den, blir veitrafikken vanskeligere og farligere i de kalde månedene. Vi, fra forsikringsappen Sophia, viser deg de største farene som lurer for deg og gir deg nyttige tips slik at du kommer deg trygt gjennom den kalde årstiden.
Fare #1 – Dårlig sikt
Om høsten blir det stadig vanskeligere å holde styr på ting på veien. Det er flere grunner til dette:
Dagene blir kortere
Frem til solhverv 21. desember. dagene blir kortere for hver dag. Selv etter det øker soltimene bare sakte igjen. I løpet av denne tiden kjører pendlere ofte hovedsakelig i mørket, både til jobb og hjem.
❇️ Vårt tips: Sjekk frontlyktene dine regelmessig slik at du kan se godt og være synlig for andre.
Solen står lavt
Selv i noen få soltimer kan sikten være vanskelig. Solen står lavt og blender sjåførene. I kombinasjon med de ofte våte veiene på denne tiden av året er dette spesielt plagsomt.
❇️ Vårt tips: Sørg for at du alltid har solbriller tilgjengelig.
Frontruta blir skitten
Hver sjåfør vet det – når veien er våt, virvler kjøretøy opp en kombinasjon av vann, is, snø, salt og skitt. Alt dette havner på frontruten din og skitt på den til du ikke kan se noe lenger.
❇️ Vårt tips: Sørg for at du har et fungerende vindusspylersystem i god tid – nok vann, frostvæske og rengjøringsmiddel, og intakte vindusviskerblader.
Kraftig tåke påvirker sikten
Plutselige tåkefelt er spesielt farlige på veien. Her kan sikten reduseres enormt for tiden. For deg som sjåfør er det da spesielt vanskelig å vurdere hvor langt du fortsatt kan se. Såkalte tåkeprikker monteres hver 33. meter på veistrekninger med spesielt hyppige tåkefelt. Hvis du kan se to prikker bør du redusere hastigheten til 60 km/t, er det bare én prikk bør du redusere hastigheten til 40 km/t.
❇️ Vårt tips: Slå som sjåfør på tåkebaklyset og frontlysene umiddelbart slik at du blir bedre sett, ikke forbikjør og kjør helt til høyre.
Fare #2 – glatt vei
Snø og is er stor moro for barn – for syklister og bilførere er gleden begrenset. Veiene er glatte om høsten og vinteren. Det er også flere grunner til dette:
Gaten er våt
På grunn av hyppig tåke og lave temperaturer må vi regne med våte veier om høsten. På grunn av kulden tørker veiene sakte opp. Våt vei øker bremselengden betraktelig.
❇️ Vårt tips: Når du kjører på fuktige eller våte veier, er det viktigste som hjelper å redusere hastigheten.
fallende blader
Så vakre som de fargerike høsttrærne er, er bladene på gatene like farlige. Her må både bilister og syklister være spesielt forsiktige. Et teppe av fuktige løv blir raskt til en glatt skråning med ubehagelige konsekvenser.
❇️ Vårt tips: Kjør med forutseende og reduser hastigheten før det blir oppbygging av løv. Som syklist bør du ikke bremse hardt når du sykler over løv – slurer forhjulet, er det ofte for sent.
snø og is
Når været inviterer til å gå på ski eller skøyter, blir det spesielt vanskelig på veien. Dekkenes grep reduseres enormt, bremselengdene er betydelig lengre. I tillegg synes uerfarne trafikanter det er vanskelig å vurdere vinterkjøreegenskapene.
❇️ Vårt tips: Sørg for i god tid at du har montert gode vinterdekk – disse må ha tilstrekkelig profil og bør ikke være eldre enn 6 år.
Fare #3 – Dyrekryssing
Ville dyr er spesielt aktive om høsten. Sjåfører må være ekstra forsiktige, spesielt om morgenen og i skumringen.
❇️ Vårt tips: Reduser hastigheten i de merkede partiene og vær spesielt oppmerksom på veikanter.
En kollisjon med et rådyr på 20 kilo kan ende ille både for dyret og de involverte.
❇️ Vårt tips: Hvis et dyr løper på veien, sett ned farten, unngå hektiske styrebevegelser, dempe frontlysene og tut hornet flere ganger.
Hvis du til tross for all forsiktighet ikke kan forhindre ulykken, trenger du en kaskoforsikring dersom du ikke selv vil betale for skadene på bilen din. Så hvis du ofte kjører i skumringen på gater med rådyrkryssing, bør du ta hensyn til dette når du velger bilforsikring.
Fare #4 – Uegnede vinterdekk
I Østerrike gjelder den såkalte situasjonsbestemte vinterdekkplikten i vintermånedene (1. november til 15. april). Det betyr at du under vinterføre må ha vinterdekk på bilen. Hvis du ikke overholder det, kan en bot på €60 til €5000 påløpe.
Hvis du forårsaker en ulykke og ikke har montert egnede vinterdekk, kan det hende at ditt ansvarsforsikringsselskap vil kreve tilbake deler av skaden.
❇️ Vårt tips: Før 1. november hvert år, se etter vinterdekk som ikke er mer enn 6 år gamle og fortsatt har tilstrekkelig mønsterdybde.
Fare #5 – Dårlig forsikret på veien
Spesielt nå, i den kalde årstiden, øker risikoen for skader på bilen din. Tenk nøye gjennom å få en kaskoforsikring for å dekke skader på bilen din hvis du forårsaker en ulykke på glatt føre.
Du bør også revurdere ulykkesforsikringen din i disse tider. Du finner mer informasjon om ulykkesforsikring i vårt blogginnlegg Privat ulykkesforsikring – viktig beskyttelse for lite penger
Det spiller ingen rolle om det er vinter eller sommer, du bør alltid ha en best mulig forsikring som passer din nåværende livssituasjon. Forsikringsappen Sophia tar vare på forsikringen din og fører deg ikke på glatta forsikringsmessig sett. Registrer deg nå.