Kan kuraterte porteføljekurver være et alternativ til aksjefond?

Investorer som investerer direkte i aksjer vanligvis forskning selskaper og deres vekstutsikter. Og når de shortlist aksjer og lage en portefølje, overvåker de dem konstant. Så på en måte har direkte investorer full kontroll over investeringene sine. Dette kan sikkert være deg også.

På den annen side overlater aksjefondsinvestorer aksjeplukkingen til investeringseksperter. I stedet gir de investeringskontroll til fondsforvalterne og eier ikke engang aksjene som aksjefondene er investert i.

Investering gjennom ekspertkuraterte porteføljer gir en mellomting. Det gir muligheten til å eie aksjer ved å investere direkte i aksjer men under veiledning av en ekspert portefølje sjef. Bør du bite i agnet?

La oss forstå en kuratert portefølje

Kuraterte porteføljer er en profesjonelt administrert kurv av aksjer eller ETFer som reflekterer en strategi, et tema eller en idé. På en måte er de ferdige porteføljer laget av investeringseksperter (vanligvis Sebi-registrerte fagfolk).

For eksempel er ‘allværsinvesteringen’ til smallcase.com designet for å gjøre det bra i gode og elendige markedstider. Den investerer i tre aktivaklasser av egenkapitalaktivaklasser , gjeld og gull basert på en algoritmebasert aktivaallokeringsstrategi.

Tilsvarende er det porteføljer om momentuminvesteringer, elektrisk mobilitet, grønn energi, digital inkludering og taare zameen par (øre aksjer).

Hvordan investere?

Fintech-selskaper som smallcase og Wealthdesk, sammen med over 200 investeringseksperter, tilbyr mer enn 500 kuraterte porteføljer. Og siden de har et bånd med vanlige meglere som Zerodha, Upstox, ICICI Direct, HDFC Securities og Kotak verdipapirer, kan du kjøpe direkte lager kurver ved hjelp av deres plattform.

For eksempel, når du velger «grønn energi»-temaet, den grønn på listen aksjer bli kreditert til din Demat-konto. Og når eksperten rebalanserer portefølje, får du et varsel om å gjøre det. Du kan enten rebalansere eller fortsette med det eksisterende lager investeringer.

En av fordelene med å velge en kuratert portefølje er at du kan investere direkte i aksjer og ETFer uten å trenge tid eller dyktighet til å gjøre den nødvendige analysen.

Dessuten, portefølje valgene er mange sammenlignet med hva en investor ville fått fra et aksjefond.

En kuratert portefølje faller et sted mellom et aksjefond, som gir en mulighet til å investere så lavt som Rs 500 og en Portfolio Management Service (PMS), som kun er tilgjengelig for en porteføljestørrelse på Rs 50 lakh eller mer. Dessuten, med investeringseksperter, ofte kjente, involvert i porteføljekonstruksjonen, får investorer også en mulighet til å dra nytte av deres ferdigheter.

Det er imidlertid et sett med utfordringer:

Investeringsdisiplin behov for

Investorer blir kjent med en portefølje aksjer bare etter å ha abonnert på et tema eller en strategi. Og portefølje sammensetningen går gjennom endringer over en periode. Så, noen aksjer fortsett å gå inn i kurven mens andre går ut.

Så selv om investorer er lurt å rebalansere porteføljene sine for å holde seg i tråd med strategien, ligger ansvaret for å gjennomføre transaksjonen hos investoren.

Hvis hun ikke rebalanserer porteføljen sin i henhold til rådene, vil det være et avvik i ytelsen. Så for at ideen eller temaet potensielt skal være til fordel for en investor, må hun til enhver tid etterligne kurven.

Kostnader

Også siden du kjøper aksjer eller ETFer på egen hånd må du betale megleravgift hver gang du utfører en handel. Mens noen er kurver med gratis tilgang, krever andre gjentakende gebyrer, som kan være en fast avgift eller en prosentverdi av korpusverdien.

I tilfelle av et fast gebyr, sørg for din portefølje verdien er betydelig nok til å holde kostnadene lavere – i området 1-2 % årlig.

I tillegg kommer depot- og andre vedlikeholdsgebyrer. Videre skal kapitalgevinstskatt betales når aksjen selges med fortjeneste i motsetning til aksjefond. Dessuten er utbytte mottatt fra aksjer underlagt skatt for investorer.

Merittliste

Mange investorer blir lokket av den høye avkastningen som rapporteres av noen få av de kuraterte porteføljene. Imidlertid må de forstå Fare profilen til portefølje også.

Siden regulatoriske begrensninger ikke styrer kuraterte porteføljer, slik aksjefond er, kan noen sannsynligvis ta mer risiko enn berettiget. Mange porteføljer har for tiden bare fem til syv aksjer.

Dessuten har ikke disse porteføljene noen lang resultatliste. Så det blir vanskelig å måle konsistensen når det gjelder å slå benchmarks på tvers av markedssykluser.

Hva å gjøre?

Differensierte porteføljetilbud kan virke intuitivt tiltalende. Men investeringer holdes best enkle. For førstegangsinvestorer er det bedre å investere i verdipapirfond siden kuraterte porteføljer krever mer forståelse av markedet.

Hands-on direkte aksjeinvestorer kan vurdere å flytte deler av porteføljen mot en kuratert portefølje. Først må de imidlertid gjøre sin due diligence for å sjekke legitimasjonen til eksperter og deres langsiktige resultater.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *