Ingen risiko, ingen penger? Hva betyr risiko?

Ingen avkastning uten risiko. Dette er kjent for de fleste investorer. Men hva avhenger egentlig risiko av? Og når er det verdt å investere litt mer risikabelt?

Hva betyr risiko?

Risiko har en negativ konnotasjon for de fleste. For det betyr at du tar en risiko der du kan miste noe. Og ingen liker å tape. Spesielt ikke når det er en sensitiv sak som penger. Britiske forskere har funnet ut at å tape penger utløser de samme hjernereaksjonene som frykt og fysisk smerte. Så å tape penger gjør virkelig vondt.

Noe lignende har lenge vært kjent innen atferdsøkonomi og kalles tapsaversjon. Poenget er at å tape penger skader oss mer enn å tjene penger gleder oss. Alle som noen gang har tapt penger vet det og kan sikkert huske dette øyeblikket. Men finner vi penger, så er gleden over det borte etter kort tid.

Så det er definitivt psykologiske grunner til at folk ikke ønsker å ta økonomisk risiko. Ikke bare ønsker du å forhindre det økonomiske tapet, men også smerten som potensielt kan oppstå.

Så det er ikke rart at de fleste tyskere fortsatt stoler på den gode gamle spareboken som deres foretrukne investering. Mens totalt 85 prosent av tyskerne sier at de har pengene sine på sparebok eller brukskonto, sier bare 15 prosent at de investerer pengene sine i aksjer. Fordommer, misoppfatninger og frykt for tap er problemet.

Misoppfatninger er hovedsakelig forårsaket av media, som ofte gir oss et forvrengt eller feil bilde. Når man tenker på filmens skildring av aksjemarkedet, handler det ofte om hvordan noen plutselig tapte alle pengene sine og gikk konkurs.

På dette punktet bør du også ta en titt: Hva betyr risiko til og med?

«Trygge investeringer» er så trygge

Når det gjelder å investere, anses aksjer for å være ekstremt risikable, og obligasjoner eller eiendom er trygge investeringer. Obligasjoner eller sparekontoer er populære og visstnok sikre investeringer fordi jeg på forhånd vet nøyaktig hvilke renter som vil bli kreditert meg. Så jeg kan allerede her regne ut de neste 10 årene hva jeg vil oppnå med investeringen min. Og det er akkurat definisjonen av «trygg investering» for mange.

Foreløpig får du ca 0,01 prosent rente på sparekontoen. Forutsatt at jeg investerer 10 000 euro, vil jeg etter 10 år motta nøyaktig 10 euro i renter! 10 euro. For 10 000 euro som jeg parkerte der i 10 år. – Bedre enn ingenting, tenker mange.

Problemet er at den overser inflasjonen. Forutsatt en gjennomsnittlig årlig inflasjon på 2 prosent, så vil mine 10 000 euro bare være verdt 8 203,48 euro om 10 år. Så på den ene siden tapte jeg nesten 1800 euro, mens jeg på den andre siden fikk sølle 10 euro.

Og det, damer, er investering nr. 1 på den tyske popularitetsskalaen.

Hva med eiendommen? Her har du en materiell eiendel som er relativt krisesikker og hvis verdi ikke svinger mye. Det du derimot ikke tar i betraktning når det gjelder eiendom, er at jeg ikke kan se den faktiske verdien her hver dag, som med en andel. Bortsett fra det: Hva skjer hvis det plutselig dukker opp en motorvei ved siden av eiendommen min? Da kan verdien på eiendommen falle uventet.

Risiko – eller bare volatilitet?

Aksjer er risikable fordi vi ikke kan forutsi hvordan en aksje vil prestere: vil den gå opp eller ned neste uke? Begge er mulig når som helst i like deler. Fordi aksjemarkedet aldri beveger seg bare sidelengs. For mange investorer er det nettopp det som er risikabelt: å ikke vite når noe vil gå ned og når noe vil gå opp.

En titt på historien viser at investeringer i aksjer gir best avkastning. Det er imidlertid alltid viktig å diversifisere!

Med andre ord: Jeg legger ikke pengene mine på ett kort, men på mange forskjellige selskaper, sektorer og regioner. Hvis jeg gjør dette med en ETF og stoler på MSCI World på klassisk måte, kan jeg forvente en årlig avkastning på 7,7 prosent.

Hva skjer med mine 10 000 euro i dette tilfellet? I dette tilfellet har jeg mer enn doblet pengene mine på bare 10 år og mottar hele 20 996,99 euro! Hvis jeg trekker fra den årlige inflasjonen, har jeg fortsatt 17 408,04 euro i reelle termer.

Jada, i løpet av de ti årene må jeg være forberedt på å sitte ute svingninger. Fordi en finans- eller koronakrise alltid kan komme tilbake. Ingen vet når neste krise vil være, hvor lenge den vil vare og hva som vil utløse den. Vel, kanskje noen få krasjprofeter som har fortalt den samme melodien i årevis og tjener mye penger på det i mellomtiden. Til syvende og sist er det det Sammesom for å si: Det blir en helhet fryktelig dårlig storm kommer. På et tidspunkt vil stormen komme, og da kan jeg si at jeg visste det lenge, og jeg hadde rett.

Risiko og avkastning – et oddetall?

Skal du ha avkastning, må du være villig til å ta risiko. Men viktig: Risiko betyr ikke permanent tap. Risiko betyr at det kan være humpete måneder eller til og med år når prisen går ned.

Imidlertid bruker modige og langsiktige investorer akkurat dette tidspunktet: Under koronakrisen kjøpte jeg flittig mer og økte aksjeporteføljen min betydelig. Sjelden har kursen endret seg så raskt kom seg som etter koronakrisen. og selv om Nå som mange snakker om børskrakket til høsten igjen, venter jeg og kjøper mer hvis det skjer.

For at investeringen ikke skal bli en neglebiter, må du observere følgende punkter:

  1. diversifisering: Aldri invester i bare én aksje og ikke den nye trendaksjen. Uansett hvor mye et selskap er hypet. Wirecard-investorer følte dette tydelig. Den beste måten å spre risiko i aksjer er å investere i et bredt utvalg av aksjer. Med MSCI World, for eksempel, investerer du i over 1600 selskaper fra 23 industriland.
  • investeringshorisont: Det har alltid vært kriser og det vil det alltid være. Her er det viktig at du ikke trenger pengene dine de neste månedene eller årene. Så invester bare så mye du kan klare deg uten. Det er derfor viktig å ha et reiregg før du investerer i aksjer. Er du selvstendig næringsdrivende bør du også samle fremtidige innbetalinger til skattekontoret på en egen konto – og definitivt ikke investere disse pengene!
    Ellers gjelder følgende: bare sitte ute prisnedganger og ikke selg i dårlige år på børsen – det er bedre å kjøpe senere.
  1. risikotoleranse: På tross av av alle rasjonelle grunner for å investere i aksjer gjenstår også en stor følelsesmessig faktor – frykt. Hvis du har en høy investering i aksjer Ikke Hvis du kan sove godt, bør du nærme deg det sakte. Invester bare 15-20 prosent av pengene dine i aksjer i begynnelsen ETFer. Etter hvert som du blir mer kjent med aksjemarkedet og mer selvsikker, kan du sakte øke innsatsen. Når alt kommer til alt, bør investering til syvende og sist være morsomt og Ikke til søvnløs neste bekymringer.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *