«Ikke velg aksjer, velg bedrifter» – Leksjoner fra Buffetts årlige brev

Når markedene går inn i en ny volatil sesong, er investering i grunnleggende sunne virksomheter tilbake på moten. I hvert fall hvis man følger Fin-Twitter. Og hvem er bedre å lære av enn den ærverdige Warren Buffett og hans verdijaktspesialistvirksomhet, Berkshire Hathaway?

Berkshire Hathaway nylig utgitt sitt styrelederbrev til aksjonærene. Hvert år venter millioner av investorer på å få en håndfull investering leksjoner direkte fra investering guru Warren Buffett.

Tross alt er hans merittliste upåklagelig – aksjekursen til Berkshire Hathaway har overgått S&P 500-indeksavkastningen med en bred margin siden 1965 – med en avkastning på 20,1 % på CAGR-basis.

Her er de viktigste punktene i brevet fra 2021 fra styrelederen i Berkshire Hathaway:

Hold deg flytende

Buffett påpekte at han og Charlie Munger (Vestformann i Berkshire Hathaway) lover å aldri la kontantbeholdningen synke under 30 milliarder dollar. «Vi ønsker at bedriften din skal være økonomisk uinntagelig og aldri avhengig av vennligheten til fremmede eller til og med venners. Vi liker begge å sove godt», het det i brevet.

På samme måte må detaljinvestorer fordele en del av sine investeringer i likvide midler for å ivareta uforutsette utgifter. For eksempel, for å sove fredelig, bør alt fra seks til tolv måneder av ens inntekter parkeres i likvide midler.

Ikke aksjeplukkere, men forretningsvelgere

«Etter mitt første fall beholdt jeg alltid minst 80 % av nettoformuen min i aksjer. Min favorittstatus gjennom den perioden var 100 % – og er det fortsatt”. For å høste full nytte av egenkapital aktivaklasse, Buffett holdt seg unna innsatsen for å time markedet.

«Vårt mål er å ha meningsfulle investeringer i virksomheter med varige økonomiske fordeler og en førsteklasses administrerende direktør,» sa han. «Charlie og jeg er ikke aksjeplukkere; vi er forretningsplukkere».

Warren Buffett

Med andre ord, Berkshire Hathaway gjør langsiktig investeringer i bedrifter i stedet for å spekulere i aksjekursbevegelsene.

Fra Berkshire egenkapital portefølje, er det tydelig at forretningskvaliteten har vært i fokus mer enn diversifisering. I tillegg til sine kontrollerende eierandeler i forsikringsselskaper, jernbaner og verktøy, eier den også deler av Apple, Bank of America, American Express, Coca Cola og Kraft Heinz.

Fokuser på verdi

Berkshire Hathaway holdt rundt 140 milliarder dollar i kontanter og kontantekvivalenter, som var mye mer enn minimumsgrensen på 30 milliarder dollar. «Aksjekursene forblir høye, og derfor har landskapet der vært ugunstig for utplassering av store deler av kapital», heter det i brevet.

Ifølge Buffett har lave langsiktige renter presset prisene på alle produktive eiendeler opp, inkludert aksjer og eiendom.

Med liten verdi i markedet bestemte han seg for å kjøpe tilbake Berkshire-aksjer og dermed skape verdier for aksjonærene. Tilbakekjøp reduserer antall aksjer som handles fritt (ettersom tilbakekjøpsaksjene utløper) og øker dermed eierandelen til selskapet.

«Når pris/verdi-ligningen er riktig, er tilbakekjøp (eller tilbakekjøp) av aksjer den enkleste og sikreste måten å øke aksjonærformuen på».

Warren Buffett

Grip muligheten

Dessuten, forsikringsvirksomheten, Apple og BHE (Berkshire Hathaway Energi) står for en betydelig del av Berkshires verdi, nevner brevet. Interessant nok ble en av de fire gigantene – BNSF, kjøpt da markedene droppet den lager etter å ha sett skuffende inntjening. Etter resultatet for tredje kvartal falt aksjekursen til BNSF, en av USAs største godsjernbaner, med 10 % i 2009, og Buffett ga et bud på 26 milliarder dollar. Siden den gang har selskapet rapportert et rekordoverskudd på 6 milliarder dollar i fjor.

Under den globale finanskrisen i 2008, Buffett kastet Goldman Sachs en livline på 5 milliarder dollar i bytte mot egenkapital. I 2011, da banken innløste aksjene, ble det bokført et overskudd på 3,7 milliarder dollar.

Spor det grunnleggende

«Snakker jeg mindre høflig, vil jeg si at oksemarkeder avler bloviated okser,» heter det i brevet. Brevet nevnte at inntektene ofte er gjenstand for villedende justeringer for å gjøre lager se attraktiv ut i dagens verden. For eksempel kan et selskap rapportere engangsgevinster i inntekter og vise det som en inntekt opptjent i den ordinære virksomheten eller endre avskrivningspolitikken for å dekke over dårlige resultater.

Uansett hvor mye teknologien går videre, forblir de økonomiske beregningene for analyse de samme. Buffett understreket at han foretrakk en gammeldags måte å beregne inntjening på – etter renter, skatter, avskrivninger, amortisering og kompensasjon.

Takeaways

Berkshire-brevet fra 2021 har et sterkt budskap til aksjeinvestorer – hold deg til det grunnleggende og ikke se på aksjer som instrumenter for rettidige markedsbevegelser.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *