Hvordan støtte ansattes mentale helse med EAPs

Det er ikke overraskende at en global pandemi og de påfølgende utfordringene vi alle har stått overfor har tatt en toll på mental helse for mange. 84 % av de ansatte sier at de har opplevd en psykisk helseutfordring i løpet av det siste året, og 31 % sier at deres psykiske helse har blitt dårligere. Heldigvis sier 93 % av bedriftene at de prioriterer psykisk helsevern for ansatte og forventer å gjøre det i løpet av de neste tre årene.

En måte arbeidsgivere kan støtte psykisk velvære på, er med en mental helse EAP (employee assistance program). En EAP er utformet for å gi ansatte et konfidensielt rom for å håndtere eventuelle personlige problemer eller problemer på arbeidsplassen som påvirker deres jobbtilfredshet og ytelse.

Men ansattes assistanseprogrammer er mer enn bare en avkrysningsrute-operasjon eller resultatstyringstrend. En EAP er et kraftig verktøy som endrer strukturen på den moderne arbeidsplassen ved å sette mental helse først.

Visste du at 84 % av de ansatte har hatt en psykisk helseutfordring det siste året? Støtt #employeementalhelse med et #EmployeeAssistanceProgram:

Så, hva er egentlig en mental helse EAP, og hvordan fungerer de?

Hva er en mental helse EAP?

Et ansattassistanseprogram (EAP) er en tjeneste for å hjelpe ansatte med å løse eventuelle problemer som har negativ innvirkning på jobbprestasjonen deres. Et EAP for psykisk helse gir ressurser for å hjelpe ansatte med å håndtere psykiske helseforhold.

Med en EAP på plass kan bedrifter gi ansatte veiledningen og ressursene de trenger for å håndtere stressende situasjoner og påvirke deres mentale helse positivt. Noen av de mest brukte EAP-tjenestene inkluderer:

 • Rådgivningstjenester for psykisk helse
 • Juridisk råd
 • Innenrikstjenester
 • Karriereoverganger
 • Profesjonell utvikling og kontinuerlig opplæring
 • Moduler for psykisk velvære
 • Sorgrådgivningstimer
 • Trenings- og ernæringstjenester

Hvordan fungerer EAP?

Fordi EAP-tjenester omhandler slike sensitive emner, leveres de vanligvis via et tredjepartsselskap for å sikre konfidensialitet. Arbeidsgiver er ansvarlig for å skaffe og finansiere tjenestene til en EAP. Programmet er gratis for ansatte, selv om en ansatt kan ha opsjoner til å kjøpe ekstra tilleggsutstyr. Ansattes familiemedlemmer kan også vanligvis få tilgang til deres EAP-fordeler.

Det er tre hovedmodeller for EAP-tjenester:

Intern EAP

Noen arbeidsgivere kan velge å tilby et internt EAP-program. Initiativer kan inkludere å ansette en terapeut på stedet for å okkupere deres huddle plass eller bygge et treningsstudio.

På grunn av kostnadene implementeres en intern EAP vanligvis av store bedrifter.

Outsourcet/Partnership EAP

Et partnerskap EAP er en kostnadseffektiv måte å tilby støttetjenester på. Bedrifter velger en tredjepartsleverandør for å forsyne dem med faste tjenester.

Det er et utmerket valg for små og mellomstore bedrifter.

Hybrid EAP

Den hybride EAP-modellen inkluderer både interne og outsourcede EAP-tjenester.

Hybrid EAP kan være et perfekt valg for bedrifter som har råd til å implementere noen av de rimeligere interne EAP-tjenestene.

Kontrakt/Per-Use EAP

I en kontraktsmodell samarbeider selskaper med en ekstern EAP-leverandør og bruker kun tjenestene deres når de blir bedt om det. Det brukes ofte til rådgivningsbaserte tjenester.

Mens per-bruk-modeller er mer restriktive enn de andre, er de designet for å være så rimelige som mulig. Av denne grunn er det et fantastisk alternativ for startups og nye, små bedrifter.

Viktige fordeler med et ansattassistentprogram

La oss ta en dypere titt på noen av fordelene med en EAP.

Reduserer utbrenthet og øker produktiviteten

Tapt produktivitet på grunn av dårlig mental helse har en global kostnad på rundt 1 billion dollar per år. Dette er neppe overraskende når hele 76 % av de ansatte innrømmer å oppleve utbrenthet på jobb i det minste noen ganger.

Mental helse EAP tar sikte på å løse produktivitetsproblemer ved å prioritere psykisk helsestøtte og styrke ansattes engasjement. Til syvende og sist omdirigerer dette fokuset deres til arbeidsaktiviteter med færre påtrengende distraksjoner.

Fremmer en tillitsfull, mental helsekultur

En fersk Breeze-studie fant at 63 % av de ansatte har tatt minst én dag fri på grunn av psykisk helse det siste året. Imidlertid følte 44 % av disse ansatte seg ute av stand til å fortelle arbeidsgiverne sannheten om hvorfor de trengte fridagen.

Å integrere en mental helse-først-kultur på arbeidsplassen din er avgjørende for å skape et åpent, tillitsfullt arbeidsmiljø. EAP-løsninger viser langt på vei bedriftens engasjement for ansattes mentale helse.

Reduserer fraværet

Ifølge Verdens helseorganisasjon går omtrent 12 milliarder arbeidsdager tapt på grunn av depresjon og angst hvert år.

Dårlig psykisk helse kan vise seg på ulike måter. For eksempel kan stress forårsake fysiske symptomer som migrene og utmattelse. Disse symptomene kan gjøre det ekstremt vanskelig å komme på jobb.

EAP har som mål å støtte den mentale helsen til dine ansatte – og det kan føre til 25 % færre tapte arbeidsdager og en 24 % økning i produktivitet.

Kostnadseffektivitet for arbeidsgivere

Tapt produktivitet, fravær og ansatteomsetning resulterer alle i betydelige økonomiske tap. Frivillig omsetning alene antas å koste 630 milliarder dollar. En betydelig fordel med EAP-er for mental helse for bedrifter er at de reduserer risikoen for disse økonomiske tapene.

I følge Workplace Outcome Suite Report kan EAP-rådgivning alene gi kostnadsbesparelser på opptil $3500 per ansatt. Dette forteller oss at å investere i en EAP vil ha langsiktige økonomiske fordeler.

Forbedrer fastholdelse av ansatte

Høy medarbeiderskifte kan tilskrives manglende omsorg for ansatte. Det er motivasjonen bak den store oppsigelsen, og ansatte i alle aldre sier at en arbeidsgiver som bryr seg om deres velvære er blant de tre øverste kriteriene deres.

EAP-er setter mental helse og velvære i sentrum av bedriftens verdier, og streber etter å gjenkjenne og støtte ansattes problemer uten dømmekraft eller ettervirkning. Ved å gjøre det skaper de en engasjert, lojal arbeidsstyrke.

Hvordan starte et ansatthjelpsprogram

Men hvordan bygger du EAP?

Finn ut hvordan du bygger et #employeeassistanceprogram som støtter deres mentale helse:

Identifiser hvilken type støtte dine ansatte ønsker

Start med å identifisere hovedproblemene dine ansatte står overfor. Du kan gjøre dette via anonyme bedriftsomfattende medarbeiderundersøkelser. Bruk svarene deres til å identifisere fellestrekk og justere problemet med en passende løsning.

Du kan også nærme deg dette trinnet fra et forretningsperspektiv for å identifisere områder av bekymring. Høyt fravær og omsetningsrater, lave ansattes netto promoterscore og dårlig måloppnåelse merket av OKR-verktøyene eller ytelsesstyringsprogramvaren er alle beregninger som kan indikere mangel på omsorg for ansatte.

Velg din modell

Det er verdt å vurdere å tilby et EAP internt hvis du har både budsjett og etterspørsel, da dette gir deg mest kontroll over implementeringen. Det er også mer praktisk for dine ansatte.

Å samarbeide med en EAP-leverandør, enten helt eller som en del av en hybridmodell, er det mer budsjettvennlige alternativet. Imidlertid er det fortsatt like effektivt. Det tar mye av belastningen på bedriften din når det gjelder planlegging, samtidig som det gir mange tilpasningsmuligheter.

Og selvfølgelig, hvis du er en nybegynner eller på et stramt budsjett, kan en kontraktsmodell være det beste alternativet.

Velg en leverandør

Nå som du vet hvilke tjenester du trenger og hvordan du vil ha dem levert, er det på tide å velge en EAP-leverandør. Du ønsker å samarbeide med et profesjonelt, kompatibelt selskap som opprettholder de samme verdiene som deg.

Her er noen punkter som vil hjelpe deg å velge den beste EAP-leverandøren for deg:

 • Utvalget av tjenester levert av EAP
 • Tjenestetilgjengelighet (dvs. kundestøttetid)
 • Kostnad i tråd med budsjett
 • Faglige kvalifikasjoner
 • År med erfaring
 • Støttelegitimasjon
 • Autentiske attester
 • Geografisk tilgjengelighet

Informer dine ansatte

Kunngjøring av EAP bør gjøres på bedriftsomfattende nivå for å sikre maksimal synlighet og tilgjengelighet.

Du ønsker også å gi ansatte dybdedetaljer om EAP, implementeringen av det og hvordan folk kan få tilgang til det.

Gjør mental helse til en prioritet med en EAP

Å legge til en mental helse EAP i fordelspakken din gir deg et konkurransefortrinn i jakten på topptalenter.

Til syvende og sist gir en mental helse EAP dine ansatte støtten og ressursene de trenger for å trives. Jo lykkeligere de ansatte er på jobb, jo mer produktive, tilkoblede og lojale vil de være.

Begynn reisen din for å skape den riktige EAP for mental helse ved å spørre de ansatte hvordan de har det med medarbeiderengasjementundersøkelser. Oppdag hvordan de har det, hvor de trenger ekstra støtte, og hva som fungerer for dem med den rette medarbeiderundersøkelsen.

Kom i gang i dag med tre medarbeiderundersøkelser fra ClearCompany. I pakken finner du:

 • Undersøkelse av ansattes engasjement
 • Diversity, Equity, Inclusion, & Belonging Survey, bygget i samarbeid med Change Cadet
 • Stay Motivators Survey

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *