Hvordan sette dine sparemål riktig – og nå dem!

Hvordan setter du målene dine slik at du holder deg motivert og ikke gir opp så fort når kjøpelysten er større enn disiplinen for å spare?

Da jeg begynte å spare, hadde jeg store ideer: Jeg ville spare mye penger så raskt som mulig. Full av handlingslyst har jeg en stående ordre fra bankkontoen min til min kontantkonto sette opp. Beløpet var veldig stort. Pengene skal også samle seg raskt og sparepengene mine skal vokse så raskt som mulig. Frustrert måtte jeg overføre mer enn halvparten av beløpet tilbake i midten av måneden. Jeg hadde overvurdert meg selv fullstendig. Min motivasjon: på bakken.

Etter noen dager med fullstendig ignorering av emnet, tok jeg tak i kalkulatoren igjen og begynte å legge sammen alle inntektene og utgiftene mine. Den stående ordren gjenstår. Den ble imidlertid redusert med omtrent en tredjedel.

Etter det fortsatte jeg å beregne sparebeløpet på nytt og øke det med en prosentandel til jeg fikk ønsket beløp.

Hva jeg lærte av dette: Sett deg store mål, men nærmer deg dem sakte!

I mellomtiden har jeg oppfylt et ønsket sparebeløp og investerer kun. Så alle pengene jeg sparer nå går direkte inn i aksjeporteføljen min. Men la oss starte fra begynnelsen:

  1. MÅLSETTING I HENHOLD TIL DEN SMARTE METODEN

Bruk SMART-metoden for å sette deg mål. På denne måten har du alltid planen i tankene og holder deg motivert. SMART-metoden fungerer veldig enkelt.

S= spesifikt: Målene dine bør være klart definert. Det beste er om du allerede har et bilde i hodet av hva du vil gjøre med pengene du har spart. Definer målet ditt så konkret at det ikke er noen tolkningsmuligheter. Målet ditt må derfor defineres på en slik måte at en tredje person som ikke kjenner deg umiddelbart forstår hva du mener.

M= målbar: Ikke bare fortell deg selv: Jeg sparer penger fra og med i dag. Sett deg veldig spesifikke mål, for eksempel: Jeg vil gjerne ha spart 2000 euro på ett år. Med et klart mål i tankene vil du føle hvordan du nærmer deg målet ditt for hver euro du sparer – og det er utrolig motiverende i tøffe tider.

A= attraktivt: Hva driver deg? Hva er ditt store mål? Her bør du definere noe som motiverer deg til å holde deg på ballen selv i svake tider. Det spiller ingen rolle hva det er: vil du ta en tur rundt i verden? Ønsker du å kjøpe en eiendom? Eller ønsker du å sørge for alderdommen din? Det er målet ditt, og det må være attraktivt for deg alene.

R= realistisk: Tjener du 2000 euro netto og har utgifter på 1200 euro, er det veldig urealistisk at du kan spare 5000 euro i året. Tross alt må du leve av noe – og ikke bare av toast og ost. Målet ditt bør være oppnåelig, men også litt av en utfordring. Ikke gjør det for lett og ikke gjør det for vanskelig.

T= avsluttet: Sett deg selv en grense. Akkurat som målet ditt skal være målbart (f.eks. $2000), bør det også ha en utløpsdato. Også her bør du passe på at du ikke tenker for langt inn i fremtiden (om 30 år) og ikke for smalt (om to måneder). Ikke vær for streng mot deg selv, men ikke vær for avslappet heller, da vil motivasjonen fort synke i begge tilfeller.

Alt du trenger å vite om sparing finner du også i boken min Lette penger.

  1. TENK I STAPIER

Hvis du planlegger å spare 2000 euro i januar innen utgangen av året, høres det mye ut, og det høres langt unna. Julen var dyr, så underskuddet på kontoen må balanseres først. Og så er det vår og jeg trenger noen nye klær. Det er nok om du starter midt på året. Det er mange unnskyldninger for å somle. Så du bør tenke i etapper. sette deg inn sparemål for hvert kvartal. Med et årlig mål på 2000 euro, må du ha spart 500 euro i kvartalet. Hver gang du når ditt kvartalsmål gir det deg ny motivasjon og en god følelse når du ser på kontoen din!

  1. SKRIV DINE MÅL

Jeg ville aldri trodd effekten av å sette mine sparemål på skrift. Først var alt bare i hodet mitt og kunne til enhver tid tilpasses veldig raskt til omstendighetene og humøret mitt. 2000 euro årlig mål? Å nei, jeg skal bare gjøre 1500 euro, det er nok for meg også. I hodet kan noe slikt fort overskygges, skrives om og tenkes nytt. Men prøv det når du har fått målene dine ned på papiret. Hemmingsterskelen er virkelig mange ganger høyere, fordi det å få frem pennen og bare krysse ut drømmene og målene dine er ikke bare en mental hindring, men også en aktiv.

Skriv ned mål og milepæler på et stykke papir og legg det i lommeboken.

Målsetting som et par

Vil du sette deg felles mål sammen med partneren din? Relasjonsinvestorene avslører hvorfor dere også bør sette mål som et par og hvordan man kan oppnå felles mål. Her får du en steg-for-steg guide: Sett deg mål og nå dem for par.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *