Hvordan rapporterer jeg et krav til forsikringsselskapet mitt?

«Jeg kjørte bilen min inn i autovernet, veltet og krasjet inn i et tre. Så mistet jeg kontrollen over bilen min.» 🤦‍♀️ Dessverre kan det gå fortere enn du tror: leilighet under vann, bein i gips eller bilkysser bil. Hvordan rapporterer jeg skaden riktig nå? Og hva er det neste? Vi, fra forsikringsappen Sophia, oppsummerer den rette prosessen for deg her 👇

Hvordan dokumenterer jeg skaden?

Hvis du har skader, dokumenter alt med bilder og skriv ned nøyaktig hvordan skaden skjedde og hvordan den skjedde over tid. Avhengig av type skade, bør du også merke deg følgende:

skade på kjøretøyet ditt

  • Utveksle kontaktdetaljer med personen som er involvert i ulykken
  • Fyll ut en ulykkesrapport
  • Lag en skisse av ulykken
  • Meld skaden til politiet

Skader fra brann

  • Ta kontakt med brannvesenet
  • Meld skaden til politiet

innbrudd eller tyveri

  • Meld skaden til politiet

❗️ Men pass på: Hvis du for eksempel har et ødelagt vannrør og håndverkere skifter ut røret, må du hente det ødelagte røret. Dette er viktig for eksperten. For å si det enklere: Alt som er ødelagt, beholder du som bevis.

Når skal jeg melde skaden til forsikringsselskapet?

Du bør ta skaden meld fra umiddelbart. Som regel gjelder en frist på ikke mer enn tre dager etter skadetilfellet. Perioden kan bli lengre avhengig av forsikringen og skaden. Du finner mer informasjon i dine forsikringsbetingelser.

❗️ Viktig for ulykkesforsikring: Etter en ulykke viser uførhet seg vanligvis først måneder senere. Dette må du melde fra til forsikringsselskapet på nytt slik at du kan gjøre krav gjeldende.

Hvordan melder jeg skaden til forsikringsselskapet?

Den enkleste måten er å gjøre dette direkte med forsikringsselskapet ved hjelp av et elektronisk skjema. Alt du trenger er skadedokumentasjonen med bilder og forsikringsnummeret ditt.

Online skjemaer fra forsikringsselskaper:

Når kan jeg begynne å reparere skaden?

Hvis det er overhengende fare (f.eks. er leiligheten din oversvømmet), må du handle. Hvis dette ikke er tilfelle, vent først på svar fra forsikringsselskapet ditt før du får reparert noe. Først etter bekreftelse på at skaden er dekket kan du få utbedret skaden.

Hvordan beviser jeg tap av verdisaker gjennom tyveri eller brann?

Ved totaltap av dyre elektroniske enheter, verdisaker, smykker eller lignende ved brann eller tyveri, må du bevise overfor forsikringsselskapet ditt at du eier disse gjenstandene.

Du bør oppbevare bilder og kvitteringer av dine dyre gjenstander slik at de ikke blir ødelagt i en potensiell brann. Det beste er å lagre alt digitalt, la det ligge hos foreldrene dine eller legge det i en banksafe.

❇️ Vårt tips: Etter en leilighetsbrann er det vanskelig å rekonstruere hvilke gjenstander som ble ødelagt. Derfor bør du filme hele innholdet i leiligheten din med smarttelefonen en gang i året og lagre videoen på nettet. Så du har ingen problemer med å bevise overfor forsikringsselskapet hva som ble ødelagt.

Hva skjer etter skademeldingen?

Etter at du har meldt skaden, vil forsikringsselskapet kontakte deg og forklare deg den videre fremgangsmåten.

Hvis forsikringsselskapet ikke svarer innen en uke, bør du kontakte dem. Dersom du trenger å få utbedret skaden raskt, kan du kontakte forsikringsselskapet direkte neste virkedag og spørre.

Avhengig av skadebeløpet kan assurandøren sende en takstmann for å vurdere skaden eller be deg om et kostnadsoverslag.

✅ Forsikringen dekker skaden: Slik fortsetter det

Etter at forsikringsselskapet ditt gir deg grønt lys, betaler de for reparasjonen eller nykjøpet.

Jeg fikset skaden. Hvordan får jeg pengene mine?

Etter reparasjonen kan du sende fakturaene direkte til forsikringsselskapet. Avhengig av skadebeløpet har du to alternativer for utbetaling:

  1. Du betaler selv regningene og forsikringen overfører pengene til deg.
  2. Forsikringen overfører pengene direkte til verkstedet, håndverkeren mv.

Har du en bilskade er det vanlig at verkstedet håndterer betalingen direkte med forsikringsselskapet.

Dekker forsikringen hele skaden?

Dessverre ikke alltid. Og det kan være av følgende grunner:

  • Skadebeløpet er større enn forsikringsbeløpet ditt
  • Du har brutt forpliktelser (f.eks. forårsaket du en ulykke med bilen din mens du var full)
  • Forsikringen din inkluderer ikke gjenanskaffelsesverdi og erstatter kun gjeldende verdi av den forsikrede varen (se utvidet erstatningsverdierstatning, erstatningsverdierstatning for kjøretøy, erstatningsverdierstatning)
  • Bilen din er total, og det er ikke lenger verdt å reparere den

Må jeg reparere skaden? Jeg vil heller ha pengene.

Dersom du ikke ønsker å få utbedret skaden din eller bestemmer deg for ikke å kjøpe ny, får du dessverre ikke automatisk utbetalt skadebeløpet. Kjipt 🙁

Forsikringsselskapet ditt tilbyr deg en avgift på. Avhengig av forsikringsgiver utgjør dette mellom 40 % og 60 % av skadesummen.

❗️ Men pass på: Så lenge du ikke reparerer skaden, dekkes ikke samme skade i fremtiden. Et eksempel: I et haglvær er det bare panseret på bilen din som er skadet. Du godtar overføringen fra forsikringsselskapet og får ikke utbedret skaden. Et år senere har hele bilen din haglskader. Forsikringsselskapet vil ikke betale for reparasjon av panseret.

Hvor lang tid har jeg på å få reparert skaden min?

Du har tre års tid for å få reparert skaden eller erstatte den ødelagte gjenstanden. I mellomtiden er den samme skaden på den forsikrede eiendom ikke forsikret.

Etter tre år har du ikke lenger krav på å få kostnadene dekket av forsikringsselskapet. Den samme skaden på den forsikrede gjenstanden er unntatt fra forsikringen inntil reparasjon kan påvises.

❌ Forsikringen dekker ikke skaden: Slik fortsetter du

Dekker ikke forsikringen din skade? Nå begynner moroa med mange diskusjoner, telefoner og e-poster 🤬

Hva kan du gjøre etter et avvist krav?

  • Gi beskjed til forsikringsmegler Kontakt din forsikringsmegler. Han/hun vil hjelpe deg med den videre prosessen.
  • Ta kontakt med forsikringsselskapet Du bør kontakte forsikringsselskapet og få dem til å forklare nøyaktig hvorfor kravet blir avvist.
  • Ta kontakt med saksforsikring Har du rettsvernforsikring med «rettsvernsråd» eller «rettsvern i forsikringssaker» vil dette hjelpe deg videre. Du finner mer informasjon i vårt blogginnlegg Saksforsikring: Slik får du dine rettigheter.

Hvilke utfall kan en videre diskusjon med forsikringsselskapet ha?

Det kan vi dessverre ikke si generelt. Følgende utganger er vanlige:

  • Assurandøren gir etter og betaler for skaden
  • Du og forsikringsselskapet vil finne en goodwill-løsning
  • Du havner i retten og/eller for Høyesterett
  • Du gir opp fordi det er for dumt for deg 😅

Hvordan kan jeg unngå at et krav blir avvist av forsikringsselskapet?

Når du tegner forsikringen din, bør du sørge for at forsikringsfordelene virkelig passer deg og dine behov. Din livssituasjon endrer seg også fra år til år. Vi anbefaler derfor at du sjekker forsikringen din årlig for å sikre at den fortsatt dekker dine behov.

Bonustips 🎉: Visste du at du kan si opp forsikringen din etter skade?

Ja, du leste riktig. Du kan finne mer informasjon i blogginnlegget vårt avbestillingsforsikring – vi viser deg alternativene dine

Vår konklusjon

Oppsummert bør du gå frem som følger ved skade:

  1. Dokumenter skader godt
  2. Meld skaden umiddelbart til forsikringsselskapet ved hjelp av et elektronisk skjema
  3. Vent på svar fra forsikringsselskapet
  4. Hvis skaden er dekket: få den reparert eller kjøp nye ting
  5. Dersom skaden ikke dekkes: Ta kontakt med forsikringsselskapet, forsikringsmegler og saksforsikring

Har den krasjet? Sophia er der for deg

Vannskade i leiligheten? Kysset bilen din en annen? Hvis du har et krav, er våre erfarne Customer Happiness Soldiers her for deg. Spar deg selv den formelle adressen, bare skriv til oss via WhatsApp eller Signal. Og hvis du ikke har brukt opp dine ledige minutter ennå – ring oss! Ved skade hjelper vi deg gjerne med å gjøre krav gjeldende mot assurandører. Registrer deg nå hos Sophia!

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *