Hvordan måle CSR-ytelsen til VSEs-SMEs?

Bevisst om innvirkningen av valgene deres på samfunnet og miljøet, men også om de nye kriteriene for å velge både forbrukere og kandidater, skjerper bedriftsledere oppmerksomheten på CSR-spørsmål gjennom årene: Men nesten i 2021 forpliktet 3 av 4 seg selskaper hadde vanskeligheter med å objektivisere og måle virkningen av sine handlinger, ifølge åpen kildekode CSR Barometer. Som gründer-borger har du likevel tilgjengelige midler til å vurdere relevansen av strategien som er vedtatt innenfor din VSE/SME.

ISO 26000: grunnlaget for strategien din

Ekstra-finansielle vurderinger, rangeringsindekser, sertifiseringer av alle slag … det finnes mange standarder og metoder for å måle Corporate Social Responsibility (CSR), som kan forårsake forvirring og til og med skepsis. Men, en standard er konsensus og må tjene som grunnlag for din strategi: ISO 26000. Selv om den ikke utgjør en sertifisering, tillater denne standarden utgitt av Afnor bedrifter å forplikte seg, på frivillig basis, til en bærekraftig utviklingstilnærming som står i forhold til deres organisasjon. Egnet for enhver type organisasjon, uansett aktivitetsfelt og størrelse, ISO 26000-standarden er strukturert rundt 7 sentrale temaer som skal tillate deg å rydde bakken:

  • styring av organisasjonen;
  • menneskerettigheter ;
  • arbeidsforhold og forhold;
  • miljøet ;
  • rettferdig praksis;
  • forbrukerspørsmål;
  • lokalsamfunn og lokal utvikling.

For dine første skritt : ISO 26000-standarden i 10 spørsmål

CSR-indikatorer, i hjertet av bedriftens politikk

Diagnose er det essensielle utgangspunktet å vurdere din nåværende ytelse og sette relevante og kvantifiserte mål som skal oppnås. Basert på ISO 26000-standarden må du først definere CSR-indikatorene som virker mest relevante for deg. Deres valg er viktig fordi det er de som skal danne grunnlaget for strategien din.

Bare 8 % av bedriftene inkluderer kvantifiserte mål i sin CSR-strategi1. Det er imidlertid viktig i dag at du er i stand til å kommunisere konkrete indikatorer på dine forpliktelser, enten det er til kundene dine, men også til dine ansatte: mens rekruttering sliter i mange sektorer, bør det bemerkes at kandidater veier mer og sterkere sine valg om å integrere et selskap eller ikke av sine CSR-forpliktelser: en studie avduket av YouGov i oktober 2021 bemerket at CSR-kriterier var avgjørende for nesten halvparten av franskmennene og forr 55 % av 18-24 åringer.

Som leder av en VSE / SMB kan du klassifiser CSR-indikatorene dine i 4 hovedkategorier, tilpasset organisasjonens utfordringer. Det er da opp til deg å fokusere din tilnærming på en spesifikk akse og/eller velge kriteriene i tråd med dine forpliktelser som gründer-borger.

  1. Miljø : energiforbruk, CO-utslipp2avfallsmengde, vannforbruk, sammensetning av bilparken … så mange indikatorer som burde gjøre deg i stand til å analysere CSR-ytelsen fra et miljøsynspunkt.
  1. Sosial : fordeling mellom menn og kvinner, likelønn, lønnsforskjell, prosentandel funksjonshemmede i arbeidsstyrken, antall ansatte som er utdannet, turnover, arbeidsulykker (hyppighet, alvorlighetsgrad osv.) eller til og med fraværsprosent.
  1. Ansvarlig innkjøp : beløp kjøpt fra lokale selskaper, antall leverandører som er engasjert i en CSR-tilnærming, CSR-påvirkning av prosjekter som selskapet deltar i, gjennomsnittlig leverandørbetalingstid, antall tvister eller til og med anti-korrupsjonshandlinger.
  1. Samfunnsmessig : bidrag til lokal økonomisk utvikling, antall jobber skapt i ditt aktivitetsområde, mengde investeringer i lokale eller solidaritetsprosjekter, antall ansvarlige investeringer, etc.

Eksempel : diagnosen lar deg se at det er en lønnsforskjell på 1 til 5 mellom laveste og høyeste lønn. Målet ditt kan være å redusere den til 1 for 4 ved N+2.

For videre : Afnor-guiden for å prioritere dine CSR-handlingsområder

Objektiv og uavhengig analyse av din CSR-strategi

ISO 26000-standarden brukes på frivillig basis for å fastsette retningslinjene som lar deg påta deg ditt sosiale ansvar, uten å bekrefte din tilnærming. For de organisasjonene som er mest mobilisert i CSR-spørsmålet, kan det likevel tjene som grunnlag for å sertifisere strategien din, eller til og med merke den.

  • Sertifiseringen : du kan sende organisasjonen din til en ISO 26000-vurdering, for eksempel Vigeo 26000 eller AFAQ 26000. Utført av et revisjonsfirma (Bureau Veritas, Ecocert, etc.), er denne sertifiseringen basert på objektive kriterier spesifikke for hver standard.
  • Merking : neste trinn er å merke tilnærmingen din, spesielt med tanke på å kunne kommunisere om engasjementet ditt. Vær imidlertid forsiktig med å velge et uavhengig merke, basert på ISO 26000-standarden og bygget med tanke på fremgang, som f.eks. LUCY, SME+ fra ditt perspektiv, og CSR engasjert.

Merk til slutt at hvis du mener at sertifisering eller merking er helt utenfor rekkevidde for din bedrift, vil det å engasjere seg i denne prosessen i det minste være et første skritt mot konkrete og mer markerte handlinger. En gunstig dynamikk i øynene til dine kunder, ansatte, men noen ganger også for din økonomi. For å overbevise deg selv om dette, oppdag det inspirerende eksemplet med Pocheco, et Hauts-de-France-selskap. Opprinnelig en produsent av papirkonvolutter for ledelsesbruk, begynte det for 20 år siden, i en vanskelig økonomisk kontekst, et skifte som det beskriver som «økonomisk». Et vinnende veddemål, siden denne CSR-forpliktelsen har gjort det i stand til å relansere sin aktivitet, men også å utvikle ny kunnskap og nye tilbud, som hagearbeid., opplæring i CSR-metodikk eller til og med råd… i økologi, selvfølgelig!

For å støtte deg i denne CSR-dynamikken, styrker Sage sine tilbud og kjøper Spherics, en karbonregnskapsløsning som hjelper deg å forstå og enkelt redusere miljøpåvirkningen din. For å vite mer, det er på denne måten.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *