Hvordan forhindre spøkelse av kandidater

Du er mest sannsynlig kjent med «ghosting» slik det gjelder i datingverdenen, men visste du at det også kan gjelde under rekrutterings- og ansettelsesprosessen? 76 % av arbeidsgiverne sier at de har blitt spøket av kandidater det siste året – og 28 % av arbeidstakerne selv sier at de har vært ghostet av en potensiell arbeidsgiver. Rekrutterere og personalteam rapporterer en økning i kandidatspøkelse gjennom hele rekrutteringsprosessen, blant splitter nyansatte, og selv etter at et tilbud har blitt akseptert.

Så hva er årsaken til dette fenomenet, og hvordan kan du forhindre at kandidater spøker bedriften din? Vi graver i den siste forskningen på kandidat-spøkelse fra Ben Eubanks, forskningssjef ved Lighthouse Research & Advisory, for å finne ut av det.

Er bedriften din blant de 76 % som sier at de har blitt spøkt av jobbkandidater det siste året? @ClearCompany dekker hva du kan gjøre for å forhindre #candidateghosting:

Hvorfor er kandidater spøkelsesselskaper?

Lighthouse Research & Advisory fant tre hovedgrunner til at kandidater kan spøke:

  • De mister interessen etter å ha lært mer om stillingen eller selskapet.
  • De aksepterer et annet jobbtilbud.
  • Selskapets ansettelsesprosess er for komplisert eller tar for lang tid.

Annen forskning fant flere årsaker til spøkelse:

  • Jobben var ikke det kandidaten forventet.
  • Selskapet implementerte en policy som pålegger ansatte å returnere til kontoret.

39 % av arbeidsgiverne sier at kandidater i dag er mye mer sannsynlig å stoppe kommunikasjonen helt enn de var for to år siden. Det er uten tvil delvis på grunn av endringene vi har sett i arbeidsmarkedet i løpet av den tiden. ClearCompany-data viste at kunder har 25 % flere ledige stillinger enn i 2019, og 25 % færre søkere. Hvis din kandidaterfaring ikke oppfyller deres forventninger, har jobbsøkere mange andre alternativer.

Eubanks pekte også på et skifte i hva som er sosialt akseptabelt som en årsak til økningen. Forskningen hans fant at yngre kandidater var langt mer sannsynlig å ha spøkt en arbeidsgiver enn eldre kandidater. Og som vi nevnte, spøker jobbsøkere uansett hvor langt de kommer i ansettelsesprosessen, med 46 % spøkelsesintervjuer og 7 % som ikke møter på jobb på startdatoen.

Heldigvis betyr det å være klar over årsakene til kandidatspøkelse at du kan være proaktiv for å forhindre det.

Vær gjennomsiktig og spesifikk

Som forskningen viser, skjer spøkelser ofte fordi jobben eller selskapet ikke var det kandidaten forventet. Vi vet også at kandidater i dag ser etter et selskap som har verdier i tråd med deres egne. Å vite at din bedrift skal hjelpe kandidater med å få en bedre forståelse av stillingen og bedriftskulturen under søknadsprosessen.

Ha som mål å skrive enkle, inkluderende stillingsbeskrivelser som tydelig skisserer stillingens ansvar og mål den ansatte forventes å oppnå. Unngå listekrav som ikke er helt avgjørende for rollen, siden det kan føre til at bedriften din går glipp av en stor pool av topptalenter. Stillingsstillinger bør også unngå å bruke kjønnskodet språk – en studie fant at bedrifter ser en økning på 30 % i søknader etter å ha fjernet det språket.

#CandidateGhosting er på vei oppover – finn ut hvordan du kan forhindre det og gi kandidatene et godt inntrykk av bedriften din:

Bedriftsverdier og kultur bør komme gjennom i din employer branding, sosiale mediekanaler og stillingsannonser. Del hva som skiller bedriften din når det gjelder innovasjon, inkludering og andre viktige verdier. Lag et ansatt verdiforslag for å vise hva ansatte tjener på å jobbe der, inkludert et fleksibelt arbeidsmiljø, ubegrenset PTO og faglige utviklingsmuligheter.

Tips: 55 % av de ansatte ønsker å vite startlønnen for en rolle før de søker. Eubanks anbefaler å inkludere lønnsinformasjon i stillingsbeskrivelsen eller diskutere den under den første screeningssamtalen.

Ansette kandidater raskere

Studien fra Lighthouse Research & Advisory fant at raskere ansettelse kan redde over 70 % av kandidatene fra spøkelse. Eubanks snakket med en HR-leder som ansetter timearbeidere som fant ut at han bare hadde et vindu med timer til å svare på kandidater for å slå konkurrentene. Ansettelsesledere innser at sakte ansettelser også er et problem, og 35 % sier at selskapet deres har gått glipp av kandidater etter å ha brukt for lang tid på å komme med et tilbud. Ta det fra dataene og gjør raskere ansettelser til en prioritet for å fange topptalenter.

Tips: Ikke anta at kandidater venter på et tilbud fra bedriften din – 29 % av kandidatene spøker fordi de godtok et annet tilbud, og spøkelser skjer på alle trinn i ansettelsesprosessen. Mål for mer effektive ansettelsesprosesser for å unngå å miste kandidater til raskere jobbtilbud.

Hold kontakten med kandidater

Vi snakker kanskje om kandidatspøkelse, men arbeidsgivere gjør det også. 38 % av de ansatte sier at potensielle arbeidsgivere lar dem undre seg over søknadsstatusen deres, og 30 % er skuffet når arbeidsgivere ikke bekrefter at søknaden deres ble mottatt. Mangel på kommunikasjon fra bedriften din kan føre til at kandidater mister interessen for rollen – de er tross alt ikke sikre på om du er interessert i dem.

70 % av kandidatene vil ha oppdateringer om søknadsstatusen deres minst ukentlig, fant Lighthouse Research & Advisory. Hold kandidatene informert om deres søknadsstatus og neste trinn i intervjuprosessen. Ikke glem å holde kontakten selv etter at tilbudsbrevet er signert for å forhindre spøkelse før dag én.

Tips: De fleste kandidater får ikke jobben, men vær sikker på at bedriften din ikke er skyldig i å spøke dem. 71 % av kandidatene ønsker å vite så snart som mulig når de ikke lenger vurderes for en rolle.

Overgå kandidatenes forventninger

Selv om du ikke kan stoppe alle kandidater fra å spøke, er det mye bedriften din kan gjøre for å holde det på et minimum. Vær åpen om rollen og bedriftskulturen, og kommuniser om deres status gjennom hele ansettelsesprosessen for å holde kandidatene engasjert og få raskere ansettelser. Som et resultat vil selv kandidater som ikke blir ansatt ha et positivt inntrykk av bedriften din – og 48 % vil være åpne for å søke på en annen stilling i organisasjonen din.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *