hvordan du får mest mulig ut av det

Der tomatteknikk det er en tidsstyringsmetode.

Denne teknikken i seg selv er ganske triviell i sin anvendelse. Likevel er det få som klarer å utnytte potensialet til 100 %.

Hva er Pomodoro-teknikken

Pomodoro-teknikken er en tidsstyringsmetode laget på slutten av 1980-tallet av Francesco Cirillo, en programvareutvikler og gründer av italiensk opprinnelse.

De navnet kommer fra de tomatformede tidtakerne som ofte brukes på kjøkkenet for å holde øye med koketidene.

Etter euforien fra førsteårseksamenene, befant forfatteren seg i en periode med lavt nivå produktivitet og stor mental forvirring. Hver dag gikk hun på universitetet, gikk på kurs, studerte, men kom likevel hjem med den deprimerende følelsen av å bare kaste bort tiden.

Lei av denne vanen bestemte Cyril seg en dag for å gjøre en enkel innsats med seg selv. Se om han kunne studere uten distraksjoner og med full konsentrasjon i 10 minutter.

Så han tok en tomatformet kjøkkentimer og begynte å studere. På første forsøk tapte han innsatsen, men han forsto at det første skrittet var tatt i riktig retning. Fra den dagen fortsatte han å perfeksjonere denne tilnærmingen, både i studiene og i arbeidet, til han kom til å definere det vi i dag kjenner som Pomodoro-teknikken.

Teknikken gir 5 enkle steg:

 • velg en oppgave å fullføre;
 • still inn en timer i 25 minutter;
 • arbeid med oppgaven uten distraksjon til timeren har lydt;
 • 5 minutters pause;
 • hver 4 «pomodoros», en lengre pause på 15-30 minutter.

Til tross for dens umiddelbarhet er det imidlertid ikke alle som klarer å få mest mulig ut av Pomodoro-teknikken.

Faktisk er det noen triks du må være klar over for å bruke denne metodikken best mulig.

5 tips for å bruke Pomodoro-teknikken

1. Ikke bli en tomat-«samler».

Etter noen uker med bruk av teknikken vil det være naturlig for deg å tenke i tomater. «I dag lagde jeg 10 tomater», «I går laget jeg ikke en eneste tomat».

For å unngå å bli en enkel «samler» av tomater, som jobber hardt, men gjør lite, må du lære hvordan koble dine daglige tomater til veldefinerte aktiviteter.

På starten av dagen definer en liste av aktivitet du har tenkt å fullføre og sortere det etter prioritet. Ved siden av hver av disse aktivitetene, tegn så mange firkanter som det er tomater som du anslår er nødvendige for å fullføre den spesifikke oppgaven. For hver tomat du har fullført, sett en «X» ved siden av den relaterte aktiviteten.

Denne anvendelsen av Pomodoro-teknikken har bemerkelsesverdig fordeler:

 • takket være tomatberegningen innser du umiddelbart hvor mange og hvilke oppgaver du vil være i stand til å fullføre realistisk innen slutten av dagen;
 • å sammenligne estimerte tomater med faktiske tomater daglig vil lære deg å bli en bedre planlegger;
 • hver tomat er rettet mot å fullføre en bestemt oppgave. Dette gjør at du kan holde både motivasjon og konsentrasjon høy.

2. Lær å håndtere avbrudd

Sikkert, de aller første gangene du bruker Pomodoro-teknikken vil du innse hvor lenge 25 minutter kan være uten noen form for distraksjon.

Kanskje de første gangene kommer du til 10 minutter. Kanskje 15 minutter. Men du kommer neppe gjennom hele tomaten uten å gi etter for fristelsen til å bli distrahert minst én gang.

For å hjelpe deg med å forbedre både konsentrasjon og fokus er det et par ordninger for å administrere interne avbrudd, den distraksjonerog eksterne forårsaket av kolleger, slektninger eller partnere.

 • Når du er i ferd med å gi etter for en distraksjon under en tomat, ta arket der du har merket oppgavene dine for å fullføre og skriv ned hva du vil gjøre. Gå deretter tilbake til jobb. Ved å sette distraksjon på papir, vil du effektivt deaktivere den. Hvis du generelt er veldig lett å distrahere, så er det best å også ta deg tid til å forbedre din selvkontroll.
 • Når det gjelder eksterne avbrudd, foreslår Cirillo mekanismen «informere, forhandle og tilbakekalle». Består av:
 1. informere personen som avbryter oss om at vi jobber med noe annet;
 2. raskt forhandle et annet tidspunkt for å diskutere problemet;
 3. ringe tilbake personen som avbrøt oss.

Det er knapt noen avbrudd som ikke kan utsettes i 25 minutter.

Hvis du ikke kan si «nei» til andre mennesker, har du ikke et tidsstyringsproblem, du har et tidsstyringsproblem selvsikkerhet.

3. Ikke gå i «2 minutter til …»-fellen

Hvis tomatene virker for lange til å begynne med, etter litt trening, begynner du å finne dem kort.

Faktisk vil du tilfeldigvis høre timeren slutte midt i arbeidet, og din naturlige reaksjon vil være å tenke … «2 minutter til. Jeg fullfører det jeg holder på med, og tar en pause.»

Ikke noe rart. Synd det er feil tilnærming å bruke Pomodoro-teknikken.

Når de 25 minuttene er ute, må du droppe det du gjør, uten å nøle. Faktisk fører forlengelse av en tomat til opprettelsen av mentale kompensasjonsmekanismer.

«Jeg jobbet 34 minutter, la meg ta en 12-minutters pause i stedet for 5». Og på det tidspunktet vil pausen strekke seg til ingen ende og ødelegge alle de gode intensjonene.

Så kontraintuitivt som det kan virke, å avbryte en aktivitet midt i kampen er en ekstraordinær metode for personlig produktivitet og vil hjelpe deg å starte den nye tomaten med riktig energi.

4. Bruk pauser med omhu

Korte og lange pauser er en integrert del av Cyrils metodikk.

Det første du vil legge merke til er at 5 minutter går veldig fort, og hvis du bruker dem feil, risikerer du å sette alle de andre fordelene med Pomodoro-teknikken i fare.

Her er en liste over ting du IKKE skal gjøre i pausene:

 • sjekk mobilmeldingene dine;
 • sjekke eller svare på e-poster;
 • tilgang til Facebook eller andre sosiale nettverk;
 • fortsett å tenke på arbeidet som skal gjøres;
 • delta i komplekse aktiviteter.

Så hvordan kan du dra nytte av pauser for å få mest mulig ut av det? Cirillo foreslår veldig enkle aktiviteter som: å drikke et glass vann, ta en kaffe, strekke ut og så videre.

Hvis du har tenkt å bruke Pomodoro-teknikken for å studere, eller i alle fall for en stillesittende jobb, er den beste måten å tilbakestille konsentrasjonen på å dra nytte av pauser til få litt bevegelse eller i alle fall en manuell aktivitet.

Fyll vaskemaskinen, vask oppvasken eller gjør for eksempel husarbeid.

Amerikanerne bruker begrepet RYDDIG, termogenese uten treningsaktivitet, for å angi nøyaktig settet med aktiviteter som ikke kan tilskrives en spesifikk sportsaktivitet, men som fortsatt er i stand til å holde stoffskiftet vårt aktivt og forbrenne kalorier.

Bruk RYDIGE aktiviteter for å koble helt fra.

5. Ikke bruk dedikerte apper

Apper dedikert til Pomodoro-teknikken automatiserer faktisk en hel rekke trinn: stille inn tidtakeren, ta pauser, fullføre oppgaver.

Synd at jo mer disse aktivitetene utføres automatisk, jo mer finner vi oss selv i å «jage tomater».

Vi må faktisk ikke undervurdere viktigheten av å manuelt «laste» timeren: denne gesten, som ikke stjeler mer enn 2-3 sekunder fra oss, er faktisk én eksplisitt uttalelse til hjernen vår at vi forplikter oss til å jobbe med en bestemt aktivitet.

Når du starter din egen bedrift eller har kort tid, kan Pomodoro-teknikken være veldig nyttig.

Hvis du likte denne artikkelen, vennligst gi oss beskjed i kommentarene nedenfor. Skriv også til oss hvis du har spørsmål eller tvil.

Eller skriv i vår samfunnet gratis hvor du finner annet lignende innhold, om entreprenørskap og investeringsverdenen. Du vil også finne andre gründere og investorer som du fritt kan diskutere disse temaene med.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *