Hva er konseptkart
Etter definisjonen til prof. Joseph D. Novak, pioner innen konseptkartlegging: «The kart konseptuelle det er verktøy for å organisere og representere kunnskap”.
Enkelt sagt er et konseptkart ett instrument grafikk som tjener til å fremheve hovedkonseptene til et emne og koblingene som finnes mellom disse konseptene.
Prof. Novaks evne på 60-tallet var faktisk å forstå at for å lære og memorere effektivt vi ikke kan begrense oss til å lagre konsepter som automater.
Vi må fatte hva er relasjonene mellom disse konseptene: grafisk representasjon av disse koblingene kan hjelpe oss å gjøre dette.
Hvordan lage et konseptkart
Hvert konseptkart er i hovedsak sammensatt av 2 nøkkelelementer:
- de konseptuelle noderdvs. de viktigste begrepene i emnet du studerer, representert ved det som kalles amerkelapp, sammensatt av maksimalt 2-3 ord, som identifiserer betydningen. Etiketten til en konseptuell node består av substantiv og adjektiver;
- de assosiative relasjonerdvs. pilene som forbinder de konseptuelle nodene, har også en tekstetikett som forklarer lenkens natur mellom de ulike konseptene til et argument. Etiketten til et assosiativt forhold består av verb.
Her er trinnene du må følge for å lage et konseptkart:
- etter å ha lest et kapittel, gjør ett liste av de 10-20 viktigste begrepene i emnet har nettopp lest, og bruker ikke mer enn 2-3 ord med tekst for å merke disse begrepene.
- Rapporter begrepene som er identifisert på et ark, og ordner de viktigste, nøkkelbegrepene, øverst og de mindre viktige, sekundære begreper, nederst. Hvis du ønsker det, kan du legge ved nøkkelbegreper i en sirkel og underbegreper i en boks.
- Spor linjer som kobler nøkkelbegreper med underkonsepter, og sett inn tekst på disse linjene for å forklare innholdet til denne koblingen.
- Lokaliser de tverrgående koblingene som eksisterer mellom de ulike nøkkelbegrepene og mellom de ulike delbegrepene.
- Bruk ikoner, stiliserte tegninger og forskjellige farger for å gjøre det enklere memorering av kartet ditt.
Den beste tankekartprogramvaren
Det finnes også guder programvare som kan hjelpe til med å lage konseptkart, selv om det fortsatt er den beste måten å gjøre dem for hånd.
Tallrike studier har vist hvordan konseptkart laget med penn og papir er i stand til å aktivere kognitive prosesser i hjernen vår for å forbedre forståelsen og memoreringen av det vi kartlegger. Med andre ord:
- de elektroniske kartene som allerede er laget og studerer på disse kartene, er ubrukelig. Kartene skal lages i første person.
- Ved tankekartlegging, prøv å gjøre det for hånd i stedet for å bruke datamaskin- eller nettbrettprogrammer.
Den rette kompromiss, derfor ville det være å gjøre dem på papir først og deretter konvertere dem til digitalt format for enkelhets skyld.
Her er noen veldig nyttige og populære programmer.
- Cmap-verktøy: ble opprettet av University of Florida og er et program designet spesielt for å lage konseptkart.
- Mindomo: det er et veldig intuitivt program og kan brukes til å lage både konseptkart og tankekart.
- MindMeister: det er et nettsted som gir deg muligheten til å lage kart fra forhåndsinnstilte maler. Selvfølgelig kan du lage dem fra bunnen av hvis du ønsker det, men å ha ferdige maler kan gjøre arbeidet ditt raskere. MindMeister lar deg også dele kartene dine med venner og kolleger.
- xmind: er kanskje det mest brukte programmet for å lage tankekart. Veldig nyttig integrasjon med andre programmer, for eksempel Microsoft Office. Det er også nettappen.
- Klok kartlegging: det er en gratis nettapp, noe som betyr at du ikke trenger å installere noe, og du kan bruke den på hvilken som helst enhet.
- edraw: er et avansert program for å lage grafer av alle slag, inkludert konseptkart og tankekart.
- VUE: en annen akademisk programvare designet spesielt for å lage konseptkart.
- MindMaple: nøkkelfunksjonen til dette programmet er muligheten til å tegne tanke- og konseptkart ved hjelp av nettbrettets pekepenn. Det kan være en flott løsning for de som ønsker å dra nytte av teknologien og dra nytte av håndlagde kart samtidig.
Forskjellen mellom konseptkart og tankekart
Begrepskart forveksles ofte med le tankekart og omvendt.
Faktisk har konsept- og tankekart egenskaper som gjør dem spesielt effektive i ulike faser av studiet.
Primært formål med konseptuelle kart er å representere kunnskap, og det er derfor dette verktøyet er spesielt nyttig i fasen av læring av et emne.
Konseptkart hjelper oss faktisk med å identifisere:
- de viktigste konseptene for et emne;
- deres hierarkiske rekkefølge, og skiller dermed nøkkelbegreper fra sekundære;
- forholdet mellom disse konseptene.
Tankekart er derimot utformet med det primære formålet å legge til rette for eleven i fasen av memorering av et spesifikt emne.
Tankekart er preget av:
- et sentralt konsept, som er objektet for tankekartet;
- «barn»-underbegreper som nøster opp i et radialt mønster med hensyn til det sentrale konseptet alene;
- ikoner, tegninger, farger etc. som letter memoreringen av kartet.
Forenklet lar konseptkart oss virkelig forstå et helt emne, og fremhever alle sammenhengene mellom konseptene som karakteriserer det og arten av disse koblingene. Tankekart, på den annen side, takket være tegninger og farger som stimulerer hukommelsen vår, hjelper oss til bedre å huske et spesifikt konsept og dets «barnekonsepter».
Konsept- og tankekart er veldig nyttige, men ikke nødvendig eller egnet for noen mennesker, avhengig av deres dominerende kognitive stil.
Kognitiv stil refererer generelt til en måte å behandle informasjon på som manifesterer seg i ulike oppgaver og i ulike atferdssektorer.
Hvis du er interessert i å lære mer om emnet og kanskje diskutere det med andre entusiaster, så bli med i det gratis fellesskapet til Investherohvor jeg kunne finne, i tillegg til emner av denne typen, også emner av økonomisk, finansiell og entreprenøriell karakter.