Hvilke reparasjoner må utleier betale for?

Har du mugg i den leide leiligheten, men ingen hest? 🐴 Ninjaungen din stakk vannsengen? 💦 Lukter gasskjelen din som råtne egg? Det kan skje … vi, fra forsikringsappen Sophia, viser deg om utleier skal betale for skaden.

det vesentlige i korte trekk

Er du usikker på hvilke skader du må betale for som leietaker og hvilke utleier må betale for? Da kan du bruke følgende tommelfingerregel: leietakere må betale for vedlikehold av alt inne i leiligheten (f.eks.: kran, stikkontakter, armaturer). Huseiere er ansvarlige for alt innenfor veggene (for eksempel: vann, avløp, kraftledninger).

De nøyaktige forpliktelsene som gjelder for leietakere og utleiere kan du lese nedenfor.

Mine forpliktelser som leietaker

Vedlikehold av gasskjelen

Som leietaker er du ansvarlig for det jevnlige vedlikeholdet av gasskjelen og du bærer også alle kostnadene. Dersom det til tross for regelmessig vedlikehold er nødvendig med reparasjon eller bytte, må utleier bære kostnadene for dette.

❇️ Vårt tips: Beregn mellom €100 og €200 årlig for vedlikehold av en gassvannvarmer.

Bytte av kran, stikkontakter og brytere

Dersom en kran eller armatur på badet må skiftes, må du betale for det selv. Tommelfingerregelen her er at du må vedlikeholde alt inne i leiligheten. Dette inkluderer stikkontakter, brytere, vannkraner eller armaturer. Huseieren må på sin side vedlikeholde alt innenfor murene eller betale for vedlikeholdet.

vedlikehold av vinduer

Hvis du har en gammel bygning med doble vinduer, er du ansvarlig for vedlikeholdet av
innvendig vindu ansvarlig. Hvis du for eksempel vil bytte ut tetningen på innervinduet for å spare oppvarmingskostnader, må du betale for det selv. Utleier er ansvarlig for utvendige vinduer.

Reparasjon av kjøkkenet

Hvis det er ditt eget kjøkken, så må du også betale for reparasjonen. Selv om utleier også leier kjøkkenet, er han ikke automatisk forpliktet til å betale for reparasjonen. I visse tilfeller, for eksempel hvis det er helsefare, plikter utleier å utbedre skaden. Ligger leiligheten i nybygg gjelder kontraktsavtalene. Du må med andre ord være oppmerksom på detaljene i leieavtalen din.

Fargelegging av utleieleiligheten

Hvis du har brukt malingen for mye, eller endret leiligheten på en måte som er uvanlig for stedet (for eksempel malt den svart), må du gjenopprette den opprinnelige fargen. Hvis leiligheten opprinnelig var hvit og du malte den ene veggen lysegrønn, trenger du ikke male veggen hvit.

Fjerning av mugg

Som leietaker bærer du kostnadene for fjerning av muggsopp i leiligheten dersom du også har forårsaket muggsoppen. Dette ville for eksempel vært tilfelle hvis du ikke luftet rommet og hele tiden hengte opp fuktig klesvask.

❇️ Vårt tips: Luft ut den leide leiligheten din regelmessig for å hindre muggvekst.

Meld fra om alvorlig skade eller helsefarlige forhold

Dersom det er alvorlige skader (f.eks. et vannrør sprengt) eller en tilstand som er helsefarlig (f.eks. mugg i leiligheten), må du melde dette til utleier umiddelbart. Du kan lese nedenfor hvordan du gjør dette best mulig.

Utleiers forpliktelser

Vedlikehold av bolighus

Utleier er ansvarlig for vedlikehold av de generelle delene (f.eks.: tak, fasade, vegger, utvendige vinduer, rør) og fellesanleggene til huset (f.eks.: heis, trapp, vaskerom).

Reparasjon og reparasjon av alvorlige skader

Utleier* er ansvarlig for å reparere og utbedre alvorlige skader på hus, leid leilighet eller leid gjenstander. Utleier er også ansvarlig for skader som medfører betydelig helsefare. Disse inkluderer for eksempel vannrørsbøker, dyp eller utbredt muggsopp på veggene eller utette gassrør.

Utskifting av gasskjelen

Som leietaker er du ansvarlig for det jevnlige vedlikeholdet av gasskjelen. Dersom det til tross for regelmessig vedlikehold er nødvendig med reparasjon eller bytte, må utleier bære kostnadene for dette.

vedlikehold av vinduer

Utleier er ansvarlig for at vinduene er tette og at det ikke kan trenge vann inn. I det gamle bygget påvirker dette utvendige vinduer, men ikke innvendige vinduer.

Vedlikehold av leilighetens inngangsdør

En ødelagt inngangsdør til leiligheten må repareres av utleier dersom den ikke lenger fungerer. Rett til å fornye inngangsdøren foreligger kun dersom reparasjonen ikke lenger er mulig.

Fargelegging av utleieleiligheten

Utleier kan som regel ikke be deg male leieleiligheten ved leieperiodens slutt. Hvis leiligheten opprinnelig var hvit og du malte en vegg lysegrønn, så trenger du ikke male veggen hvit, men det gjør utleier.

Fjerning av mugg

Utleier bærer kostnadene for fjerning av muggsopp i leiligheten dersom du som leietaker ikke har forårsaket muggsoppen.

Hva skal jeg gjøre hvis utleier ikke følger reglene?

Hvis du ønsker å beskytte deg mot tvister med utleier, har du flere alternativer:

Husleierett i subsidierte leiligheter og nybygg

Ved skade på den leide leiligheten din må du ta stilling til om du bor i gammelt bygg, subsidiert bolig eller nybygg.

Du kan anvende husleielovloven (MRG) fullt ut (MRG full søknad) i gamle bygg og i subsidierte boliger.

Men bor du i nytt bygg, avhenger det av kontraktsavtalen mellom deg og utleier (MRG-delsøknad).

Skadesjekkliste: Slik rapporterer du skaden

Du er ansvarlig for skaden

 1. Dokumentskade godt:
  • Skriftlig beskrivelse av skadeforløpet
  • lage bilder
  • Dokument dato og klokkeslett
 2. Meld skaden til forsikringsselskapet ditt umiddelbart
 3. Ditt forsikringsselskap vil kontakte deg
 4. Informer utleier
  • Dersom huset eller gjenstandene som utleier leide også ble skadet.

❇️ Vårt tips: Les vårt blogginnlegg Skademelding til forsikringsselskapet: Slik fungerer det.

Utleier er ansvarlig for skaden

 1. Dokumentskade godt:
  • Skriftlig beskrivelse av skadeforløpet
  • lage bilder
  • Dokument dato og klokkeslett
 2. Informer utleier skriftlig og per telefon
 3. Fastsette tidsfrister
 4. Be om nødvendig leiereduksjon
  • Fra det øyeblikket skade fører til bruksforringelse har du rett til husleieavslag. Dette bør du avtale med utleier før du begynner å betale mindre leietakere.

Forsikre innholdet i boligen din: husholdningsforsikring

For å få erstatning for skade på innboet i leiligheten din trenger du en husholdningsforsikring. Dette kompenserer deg i utgangspunktet for alle skader påført disse gjenstandene på grunn av brann, storm, vannledninger, tyveri osv. Du kan finne ut hva du bør være oppmerksom på når du velger innboforsikring i vårt blogginnlegg Husholdningsforsikring: 7 tips du bør Følg med på

➡️ Vår konklusjon

I en leid leilighet deler utleier og leietaker vedlikeholdskostnadene. I mange tilfeller er det klart hvem som må bære kostnadene. Situasjonen er lik med forsikring. Bygget og alt som er fast knyttet til det er forsikret av utleiers bygningsforsikring. Din husholdningsforsikring forsikrer innboet i leiligheten. Rettsvernforsikring hjelper også ved tvister. Til syvende og sist er det viktigste å ha god forståelse med utleier og å søke dialog i god tid.

Stressfri i den nye utleieleiligheten – Sophia hjelper deg!

Følg noen regler og du kan flytte inn i din nye utleieleilighet med ro i sinnet. Sett av noen euro i måneden til vedlikeholdskostnader, kontakt utleier umiddelbart dersom du får problemer og avklar hvem som skal bære kostnadene.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *