Hva er ytelsesstyringssyklusen?

Ifølge Gallup er det bare to av ti ansatte som sier at de er motivert av gjeldende resultatstyringsmetoder. Hvis ytelsesanmeldelser er det første som dukker opp i hodet ditt når du tenker på ytelsesstyring, kan prosessen din trenge litt TLC – det er mye mer ved ytelse enn anmeldelser. Anmeldelser er bare én del av syklusen for resultatstyring, som inkluderer planlegging, overvåking, evaluering og belønning.

Denne syklusen skaper en kadens av å sette mål, spore fremgang etter hvert som de er fullført, vurdere arbeidet som er gjort for å nå målene deres, og gi ros. En konsistent syklus for ytelsesstyring kan bidra til å forbedre ytelsen, øke produktiviteten og til og med påvirke ansattes engasjement og motivasjon positivt.

Koblingen mellom engasjement og ytelse

Gallup sammenlignet selskaper rangert i topp- og bunnkvartilen for ansattes engasjement og fant ut at selskaper i toppkvartilen:

 • Er opptil 23 % mer lønnsomme.
 • Omsetningsratene er hele 43 % lavere.
 • Kundelojalitet er 10 % høyere.

Stadiene i en ytelsesstyringssyklus

Resultatstyringsprosesser er forskjellige avhengig av bransje, bedriftsstørrelse, rolle og andre faktorer. Men uansett prosessene dine, er en ytelsesstyringssyklus en utprøvd metode for å møte individuelle, team- og organisasjonsmål.

De fire stadiene i ytelsessyklusen er planlegging, overvåking, evaluering og belønning. Opprinnelig kalt «styring etter mål», ble dette konseptet gjort populært i Peter Druckers bok fra 1954 Praksis for ledelse. La oss se nærmere på denne syklusen med å sette ansattes mål som var på linje med selskapets mål, spore dem og vurdere og belønne ytelse.

Planlegger

I løpet av planleggingsfasen setter ledere og ansatte mål som er på linje med team- og forretningsmål. De bestemmer hvordan suksess vil se ut – hvordan ansatte vil vite at de har oppnådd målet.

Overvåkning

Når ansatte jobber mot målene sine, må de vite hvordan de gjør det slik at de kan fortsette å jobbe trygt eller gjøre justeringer. I løpet av denne fasen av syklusen bør ansatte og ledere spore målfremgang for å sikre at ting går som planlagt. Ledere bør også sørge for at ansatte har ressursene de trenger og svar på spørsmålene deres, slik at de ikke blir sittende fast. De kan gjøre dette ved å sette opp regelmessige innsjekkinger med rapportene sine — 43 % av svært engasjerte ansatte får tilbakemelding en gang i uken.

En konsistent #PerformanceManagementCycle kan bidra til å øke produktiviteten og til og med påvirke #EmployeeEngagement og motivasjon positivt. Finn ut mer i den nylige bloggen fra @ClearCompany:

Gjennomgang

Gjennomgangssyklusfasen finner sted etter målfullføring. Dette er når formelle prestasjonsvurderinger vanligvis finner sted og ledere og ansatte diskuterer resultatene av målene sine.

Belønnende

Den siste fasen av syklusen er når bedriften din viser for ansatte at det å oppnå målene deres fører til belønninger. Det kan være i form av offentlig anerkjennelse, en bonus eller kampanje, eller ekstra fordeler som ekstra PTO. Dette stadiet er et insentiv for ansatte til å gjøre sitt beste, og for ansatte som har nådd eller overskredet målene sine, tjener det til å motivere til fortsatt flott arbeid.

Tradisjonelle kontra medarbeider-første ytelsesstyringssykluser

Druckers ytelsessykluser er fokusert på å nå mål, men de trenger litt modernisering for å møte behovene til ansatte i dag. Prestasjonsledelsestrender har gått fra «konkurransemessig evaluering» til «coaching og læring» – med andre ord, fra et rigid rangerings- og vurderingssystem til en medarbeider-først, vekstfokusert strategi. Resultatstyringsstatistikk støtter at det er en populær tilnærming: i dag sier 94 % av de ansatte at de ville vært i et selskap lenger hvis det investerte i veksten deres.

HR-analytiker og bransjeekspert Josh Bersins Continuous Performance Improvement Model er en oppdatert versjon av Druckers originale ytelsesstyringssyklus. Hans modell inkluderer medarbeiderutvikling og ledercoaching som essensielle komponenter i prestasjonsledelse. Det baker også anerkjennelse og belønninger inn i andre deler av syklusen.

Trinnene i Bersins modell er Plan, Do, Check og Act. Men hvordan er de sammenlignet med Druckers fire faser?

Uansett dine prosesser, er en #PerformanceManagement-syklus en utprøvd metode for å møte individuelle, team- og organisasjonsmål. Finn ut mer om denne syklusen i @ClearCompany sin blogg:

Plan

Bersins innledende planleggingsfase ligner på den opprinnelige ytelsesstyringssyklusen. Ansatte bør forstå hvordan deres mål fremmer team- og bedriftsmål. I løpet av denne fasen kan ledere og ansatte samarbeide for å sette styrkebaserte mål, som kan forbedre oppbevaring, produktivitet og engasjement.

Gjøre

I Do-stadiet utfører ansatte sine mål og identifiserer forsterkere og hindringer. Ledere fungerer som samarbeidsveiledere, bygger tillit til teamene sine ved å gi – og be om – tilbakemeldinger ofte, hjelpe ansatte med å jobbe gjennom problemer og gi motivasjon. I løpet av denne fasen bør ledere huske å motivere sine ansatte ved å anerkjenne deres innsats og resultater etter hvert som de utvikler seg.

Kryss av

Sjekk-stadiet av Bersins ytelsesmodell ligner også på Druckers gjennomgangstrinn. Men formelle anmeldelser er ikke bare en mulighet til å evaluere tidligere resultater – de er en sjanse til å fokusere på hvordan ansatte vil vokse i fremtiden. I løpet av denne fasen kan ledere samarbeide med sine ansatte for å identifisere områder de trenger å forbedre, nye ferdigheter de ønsker å tilegne seg, og diskutere nye opplærings- og utviklingsmål.

Handling

Det er her Bersins modell skiller seg fra Druckers. Act-stadiet er der du og dine ansatte bruker det du har lært for å definere, avgrense eller omdirigere innsats fremover. Det er også her ledere kan oppmuntre ansatte til å ta på seg nye utfordringer som inspirerer til fortsatt vekst.

Bersins modell hjelper deg med å svare på disse tre spørsmålene:

 • Hva trenger den ansatte for å gjøre jobben sin godt akkurat nå?
 • Hva trenger den ansatte for å vokse i sin nåværende rolle?
 • Hva trenger den ansatte for å vokse karrieren sin over tid?

Med en sterk ytelsesstyringssyklus setter du ansatte først og lar dem ta ansvar for sine mål og vekst for å fremme engasjement og motivere til godt arbeid.

Bryt ytelsesstyringsformen

Du kan bryte formen til tradisjonelle ytelsessykluser med ytelsesstyringsteknologi. Den riktige løsningen kan gi mer effektive resultatgjennomganger, regelmessige gjennomgangssykluser, målsetting og sporing og mer – uten å skape mer arbeid for travle HR-team og ledere.

Med programvare for ytelsesstyring kan du få tilgang til verktøyene du trenger for å støtte medarbeider-første, vekstfokuserte ytelsessykluser:

 • Ekspertbygde maler for ytelsesvurderinger for ulike typer ansatte
 • En rekke anmeldelsestyper, inkludert 360-graders anmeldelser, halvårlige og nye ansettelser
 • Automatiske gjennomgangspåminnelser for å holde syklusene på rett spor
 • Verktøy for målsetting, sporing og oppdateringer
 • Medarbeiderundersøkelser, som du kan starte fra en mal eller tilpasse for å passe organisasjonens behov
 • Rapporter som gir deg resultatinnsikt for å bidra til stadig å forbedre strategien din

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *