hva det er og hvordan være en proaktiv person

Proaktivitet er kompetansen som fører til at fagpersonen søker endringer spontant, uten behov for ytre stimuli. For å være en proaktiv person må man ha en god fremtidsvisjon, for å kunne forutse problemer ved å identifisere behov.

Så selvfølgelig ønsker hvert selskap å ha noen med den slags innsikt på laget. Men hvordan utvikle denne kompetansen og opptre proaktivt på jobben? I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan være mer proaktiv, i tillegg til å nevne eksempler på proaktivitet!

La oss gå sammen?

Hva er proaktivitet

Når vi snakker om proaktivitet på jobben, sikter vi til fagfolk som ikke trenger ordre eller autorisasjon fra en annen person for å handle i problematiske situasjoner eller til og med i møte med muligheter.

Det har ingenting å gjøre med å ikke respektere bedriftshierarkier eller organisasjonskart, men å vite hvordan man skal håndtere uforutsette hendelser, opptre positivt og kreativt for å finne løsninger eller til og med generere nye ideer.

Å ha denne holdningen er faktisk en viktig holdning ikke bare i yrkeslivet, men også i det personlige livet. Tross alt, å ikke lete etter skyldige, men alltid være villig til å løse problemer på best mulig måte, gir vanligvis bedre resultater for enhver situasjon.

Blant hovedkarakteristikkene til proaktive mennesker er:

  • forutse problemene
  • handle autonomt
  • Har planleggingsevne
  • Prioriter det som betyr mest
  • Ikke samle oppgaver

Men hvordan utvikle disse ferdighetene?

Hvordan utvikle proaktivitet

Hvis du lurer på hvordan du kan være mer proaktiv, er det første trinnet å ta hensyn til hele spørsmålet. Dette betyr at den proaktive ikke bare ser på oppgaven sin, men på helheten.

Den forstår hvor etterspørselen kommer fra, hvor den går og hovedmålet. Opptatt av å fikse det som ikke lenger kom som passende og levere noe som fungerer for nestemann.

For dette er det nødvendig å tenke bredt og systematisk. Du trenger ikke vite hvordan du gjør andres arbeid, men forstå det grunnleggende om hva alle gjør. Slik kan du forutse problemer, for ved å forstå hvordan det fungerer, kan du vite når noe ikke kommer til å fungere og kan foreslå forbedringer.

Det er der delen av å handle autonomt kommer inn. Ved å opprettholde visjonen om helheten har han forslag å komme med og kan delta aktivt i prosessene, bidra til at de skjer mer hensiktsmessig eller fikses. Hvis du vil utvikle proaktivitet, må du ta hensyn til fem tips.

1. Ha holdning

Som du kan se, er det viktig for en proaktiv person å handle, foreslå, delta, ønsker å gjøre det bedre. Ikke vent på at noen sier hva som må gjøres, gjør det! Selvfølgelig trenger du ikke å være den personen som går over andres beslutninger eller ender opp med å involvere deg i alt bare for å «vise proaktivitet».

Ta handlinger, foreslå og delta først etter å ha analysert situasjonen nøye og vært sikker på hva du foreslår. Det vil si, bare å vite den virkelige situasjonen er at du bør ta affære. Ellers vil du ikke bli betraktet som en person som opptrer proaktivt, men snarere en «twat» og en boring.

2. Se etter effektivitet

Proaktive mennesker leter alltid etter den mest effektive måten å utføre oppgavene sine på og hater å samle dem eller la dem ligge til senere bare på grunn av latskap. De bruker produktivitets- og ytelsesstyringsverktøy. Slik klarer de å vinne tid. Med tiden de vinner, kan de løse andre problemer som fortsatt må løses.

Tro: det er alltid rom for forbedring, hvor som helst. Derfor blir de som er proaktive aldri stoppet eller kaster bort tid. Men ikke forveksle å være proaktiv med noen som puster arbeid 24/7. Du bør fokusere på å jobbe effektivt, noe som er forskjellig fra å jobbe tusenvis av ekstra timer og glemme ditt personlige liv.

Å være effektiv er også å kunne strømlinjeforme prosesser og optimalisere tiden innenfor de tilgjengelige timene og ikke utover dem.

3. Sett prioriteringer

For å nå det forrige trinnet, må du forstå hva som er en prioritet, slik at det som virkelig betyr noe ikke utelates. For dette er det nødvendig å ha ikke bare en kritisk sans, men selvkunnskap. Hvis du ikke kjenner deg selv, vet du ikke hvor lang tid det tar å fullføre oppgaver, og du kan ikke organisere prioriteringene dine for å oppnå effektivitet.

Av denne grunn må proaktive mennesker vite hvordan de skal planlegge. På slutten av hver dag, la agendaen for den neste være klar, eller tidlig om morgenen. Begynn aldri å jobbe uten manus.

Det kan være at uforutsette hendelser skjer og det endrer seg utover dagen, men det er viktig å planlegge og mer enn det: vite hvordan du delegerer oppgaver og ber om hjelp, for ikke å overvelde deg selv.

Å være proaktiv er heller ikke å ville gjøre alt alene eller at alt har din medvirkning. Faktisk er det å stole mye på teamet og opptre på vegne av selskapet, aldri deg selv. Ved å hjelpe helheten vil følgelig folk se verdi i deg, da du vil bidra til å bringe positive resultater til alle og ikke til deg selv.

4. Forutse problemer

Folk som har planlegging og er i stand til å definere prioriteringer, oppnår visjonen om helheten som vi snakket om i begynnelsen og er i stand til å se hull og feil, slik at de er i stand til å forutse problemer.

En god måte å trene din visjon på til dette er å investere i opplæring og utvikling innen ditt fagfelt. Jo flere eksempler du ser og jo mer erfaring du har, jo lettere vil du identifisere atferdsmønstre og forutse feil og problemer.

Når du kan forutse problemer, kan du ta de riktige handlingene, redusere konsekvenser og finne løsninger.

5. Vær kreativ

Proaktivitet går hånd i hånd med en annen viktig ferdighet, som er kreativitet. I motsetning til hva mange tror, ​​trenger du ikke å ha en gave for å være kreativ, for å være kreativ er ikke annet enn å løse problemer.

Kanskje, på vei til å være proaktiv, begynner du å forutse problemene, men det tar litt tid å finne løsningene. Jo mer du prøver å løse problemer og prøver å finne nye måter å gjøre ting på, jo mer kreativ blir du.

Er du i starten av karrieren er det lurt å snakke med fagfolk som er mer erfarne enn deg og utveksle ideer. Som vi nevnte tidligere, bør du ikke handle alene og du kan bruke alle verktøyene du har til rådighet, inkludert andres erfaring.

Ikke vær redd eller skam deg for å be om hjelp til å utvikle deg og prioritere det som betyr noe.

Eksempler på proaktivitet på jobb

For å gjøre det klarere, har vi listet opp noen proaktive holdninger for at du kan bli inspirert og begynne å prøve å praktisere i bedriftens hverdag.

  • Ikke vær personen som leter etter skyld. Uansett hvem sin feil det var, se alltid etter løsninger og ikke bare etter feil du har gjort. Feil gjort av hvem som helst kan skade selskapet, og du bør være bekymret for alt som kan forbedres.
  • Delta. For å få det store bildet, kan du ikke være den «siste å vite»-personen. Hvis du kan, gå på bedriftsmøter og vær interessert i strategisk planlegging, samt verktøy som vil optimalisere prosessene dine. Proaktive mennesker er det motsatte av innkvarterte mennesker eller de som ikke aksepterer endring.
  • Vær fleksibel. Å vite hvordan man tilpasser seg endringer og motgang er avgjørende for å forbli proaktiv på jobben. Hvis du skaper barrierer i møte med problemer og spørsmål, kan du ikke være den som løser dem, men den som kompliserer dem.
  • Søk etter å kvalifisere deg og vær alltid godt informert. Det er ingen måte å løse problemer på hvis du ikke ønsker å lære og utvikle deg.
  • Vær en målbevisst, robust og utholdende person. Det er fordi det ikke alltid vil være lett å opprettholde en proaktiv holdning og ikke alltid alt vil gå som forventet – og det er ok! Bare aldri gi opp og hold deg til formålet ditt.
  • Hjelp kolleger som trenger hjelp og vet at deling av kunnskap er avgjørende for alles suksess, inkludert din. Vet også hvordan du kan be om hjelp når det er for vanskelig for deg å løse et problem. Med andre ord, arbeid som et team.
  • Vil du møte nye utfordringer og prøve å holde deg motivert. Godta nye oppgaver, nye roller, nye ideer. Ikke vær redd for det nye.
  • Lever utover det som forventes av deg, ikke bare gjør det grunnleggende, gjør det bedre.
  • Søk etter å møte organisasjonens mål og engasjer kollegene dine i dette også, innovér når det er nødvendig for å nå dem eller til og med gå utover dem.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *