hva det er og hvordan det fungerer

Har du hørt om lateral tenkning, men vet ikke hva det er? Jeg forstår deg utmerket, første gang hørtes det rart ut for meg også. Vi er ikke vant til å tenke sideveis og samfunnet vi lever i hjelper oss absolutt ikke.

Derfor i denne artikkelen, vi skal sammen se hva lateral tenkning er, hvordan den skiller seg fra vertikal tenkning og hvordan vi kan utvikle den.

La oss komme i gang med en gang…

Hva er lateral tenkning

Lateral tenkning er en måte å løse problemer på som står i kontrast til vertikal eller lineær tenkning. Sistnevnte ser etter den direkte løsningen som starter fra et punkt A for å komme til C som går gjennom B. Alle med maksimal logisk korrekthet ved hvert trinn. Med lateral tenkning prøver vi derimot å takle problemet fra ulike og ukonvensjonelle vinkler. Målet er å finne innovative og originale løsninger ved å dra nytte av kreativitet (en ferdighet som kan utvikles).

Konseptet med lateral tenkning den ble introdusert i 1967 av den maltesiske psykologen Edward De Bono. Hvem har utviklet og brukt det i ulike sammenhenger, for eksempel utdanning og bedriftsopplæring. Lateral tenkning har blitt stadig viktigere. Spesielt i denne nye verdenen, hvor AI og automatisering spiller en stadig viktigere rolle. Dette har skjedd siden denne typen tenkning krever en kreativitet og mental fleksibilitet som ikke kan reproduseres av maskiner.

Lateral tenkning er basert på en divergerende tilnærming og intuitivt. Faktisk prøver han å overvinne grensene for vertikal tenkning. Faktisk har vertikal tenkning en tendens til å gjøre folk begrenset, nesten som «bur». Dette lar dem ikke se og tolke den omliggende virkeligheten. Motsatt gir sidetenkning muligheten for utforske nye veier. Og å vurdere perspektiver som vi ikke ville ha tenkt på før.

Derfor er denne typen tenkning ikke mer enn et alternativ til vertikal tenkning. Den er basert på kreativitet og mental fleksibilitet.

Hva er sidetenkning for noe?

Lateral tenkning er et grunnleggende verktøy for å takle komplekse problemer. Som ikke kan løses gjennom lineær-logisk tenkning. Faktisk lar den deg analysere problemet fra forskjellige vinkler og finne kreative og innovative løsninger, ofte overraskende og utenfor boksen.

Vertikal tenkning, derimot, har en tendens til å fokusere på den mest åpenbare og logiske løsningen, og ignorerer andre muligheter. Takket være lateral tenkning, det er mulig å overvinne hindringene skapt av sinnet vårt. Hvorfor det? Enkelt: sinnet vårt er betinget av vaner og regler, som imidlertid kan «omgås».

Videre kan sidetenkning også brukes til å utvikle kreativitet. Både kunstnerisk og faglig. Faktisk lar det deg generere nye ideer og utvikle innovative løsninger. Det gir oss muligheten til å åpne nye horisonter og oppnå overraskende resultater, skape positive endringer i liv og arbeid.

Forskjellen mellom vertikal og lateral tenkning

Lateral tenkning og vertikal tenkning er to typer forskjellige tilnærminger til å løse et problem. Men vi forstår årsaken til denne forskjellen. Du må vite at vertikal tenkning er basert på en logisk-sekvensiell prosess. Det vil si en serie lineære logiske trinn som leder oss til løsningen gjennom bruk av våre ferdigheter og tidligere erfaringer. Denne typen tenkning er imidlertid veldig nyttig kan være begrenset i å finne innovative eller alternative løsninger.

Omvendt bruker lateral tenkning en mer kreativ og foretrukket tilnærming for å finne mer interessante løsninger. Det handler om en tankeprosess som beveger seg utover tradisjonelle grenser og grenser. La deg lage innovative og uventede løsninger. Grunnlaget for denne tankegangen er evnen til å relatere ideer og informasjon. Selv når disse tilsynelatende virker fjernt fra hverandre. På denne måten kan du komme til originale løsninger som kan snu dagen vår.

Derfor, for å finne innovative og alternative løsninger, er vertikal tenkning nødvendig og lateral tenkning er velkommen. Fordi det lar deg utvide horisonten din og bruke informasjon på nye og kreative måter. Har du noen gang et problem foran deg og føler deg fast? Ja til meg! Og hvis det har skjedd deg også, minst en gang i livet ditt (selv om det mest sannsynlig har skjedd deg ofte), betyr det ikke at vi er dumme, men bare at vi stoler på feil måte å tenke på for den spesielle konteksten. Eller vertikal tenkning. I dette tilfellet blir lateral tenkning et gyldig verktøy for å overvinne hindringer og finne nye løsninger.

Hvordan utvikle lateral tenkning

«Jeg føler meg ofte fast, som om jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Det skjer med meg i forskjellige situasjoner eller til og med når jeg tar avgjørelser om livet mitt.»

Hvis du også tilfeldigvis har tanker av denne typen, og etter å ha lest denne artikkelen du innså at du bruker feil måte å tenke på, og du tror du er som i kvikksand. Jeg vil si at du ikke skal bekymre deg. Det finnes en løsning på alt dette. Du kan utvikle deg og utvikle lateral tenkning. Ja, du forsto veldig godt, og nå skal jeg forklare hvordan.

Denne typen tenkning kan utvikles gjennom trening og trening noen spesifikke ferdigheter og teknikker. Vær så god noen forslag om hvordan utvikle lateral tenkning:

  • Bryt mentale vaner: for å utvikle denne typen tenkning er det viktig å bryte de mentale mønstrene som fører til at vi alltid tenker på samme måte. Det er viktig å prøve å se ting fra ulike perspektiver og stille spørsmål ved seg selv.
  • Utvid kunnskapen din: Å få mer kunnskap på ulike felt kan være en fin strategi for å utvikle lateral tenkning. Lys personlig vekst bøker, ta kurs, snakk med forskjellige folk red investere i deg selv. Alt dette kan bidra til å utvikle et åpent og nysgjerrig tankesett.
  • Bruk metaforer: Disse er et kraftig verktøy for å utvikle lateral tenkning. Fordi de lar oss se på ting fra et annet perspektiv. Å prøve å bruke metaforer for å beskrive situasjoner eller konsepter bidrar til å utvide ideer og finne kreative løsninger.
  • Gjør idédugnadsøvelser: idédugnad er en øvelse der ideer genereres spontant og uten dom. Denne typen trening tvinger oss til å tenke utenfor boksen og utvide vårt idéfelt.
  • Still deg selv utfordrende spørsmål: Hvis du stiller intelligente spørsmål til hjernen din, vil den svare deg intelligent. Faktisk bidrar det å stille stimulerende spørsmål til å utvide idéfeltet vårt. For eksempel, i stedet for å spørre «hvordan kan jeg fikse dette?», kan du prøve «hva er de sprøeste tingene jeg kan gjøre for å fikse dette?».

Å utvikle denne typen tenkning krever øvelse og utholdenhet. Men med disse tipsene kan du utvide dine kreative ferdigheter og utvikle nye innovative løsninger. Jeg garanterer det, å se er å tro!

Konklusjon

For å konkludere, vertikal og lateral tenkning er to forskjellige måter å nærme seg et problem på. Vertikal tenkning er basert på erfaring og tilegnet kunnskap. Mens lateral tenkning er en kreativ og innovativ tilnærming for å finne ut av boksen løsninger. Begge måter å tenke på kan være til hjelp. For å utvikle lateral tenkning er det viktig å følge alle reglene i denne artikkelen. Med øvelse og utholdenhet kan du utvikle nye kreative ferdigheter og komme opp med innovative løsninger på problemer. For å unngå å føle seg fast i møte med problemer.

Så hvis du ønsker å utvikle lateral tenkningVi håper denne artikkelen har vært nyttig for deg.

For flere råd om verden av entreprenørskap og investeringer, bli med i det gratis fellesskapet til Investherohvor du kan møte andre mennesker med samme interesser som deg.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *