Hemmeligheten bak vellykket endring

Hvordan online coaching støtter deg under endringer

Hvorfor er noen mennesker flinkere til å takle endringer? Hva skiller disse menneskene? Hvorfor er de i stand til å håndtere vanskelige situasjoner lettere enn andre? Som en del av vår kunnskapsserie om online coaching tar vi en titt bak kulissene på menneskers evne til å forandre seg.

På rundt seks år vet vi (små) mennesker hvem vi er. Vi har et klart bilde av hvordan vi ser oss selv og hvordan andre ser oss. Manusene våre er skrevet på dette tidspunktet. Vi har arvet mange av dem fra foreldrene våre. Vi kjenner denne innsikten takket være Eric Berne (1910 – 1970), grunnleggeren av Transactional Analysis.

Dunedin-studien fra New Zealand er også spennende. Hun forteller at barn helt ned i tre år kan fortelle hvordan deres voksne personlighet vil bli. Så tidlig i barndommen programmerer vi oss selv, for å si det sånn. Vi danner et bilde av oss selv og verden. Som voksne ønsker vi å bekrefte dette bildet igjen og igjen. Hjernen vår er ansvarlig for dette, den leter hele tiden etter denne bekreftelsen.

Jeg hadde det bra som barn. Hadde flotte foreldre som var glade og tok vare på meg. Men ikke alle barn er like heldige. Hvis vi har foreldre som gjør en jobb de ikke liker, kan det ha innvirkning på oss. Foreldrene våre har kanskje ikke hatt mulighet til å endre sin yrkessituasjon. Disse inntrykkene fra barndommen kan så ubevisst påvirke oss som voksne. Vi forteller oss selv at «arbeid er utmattende og ikke morsomt». Vi er fast overbevist om at dette er sant. Vår tro manipulerer oss. De begrenser oss uten hjelp fra andre.

Hemmeligheten bak vellykket endring

Forandring er mulig for livet – virkelig!

Heldigvis forsket Kobi (2016). Han oppdaget at hjernen kobler nerveceller på nytt inn i alderdommen. Det betyr at den omstruktureres gjennom hele livet. Så fint, for vi kan også utvikle oss i voksen alder. Det er bare ett problem: For å lære noe nytt med suksess, må vi ønske å lære det. Kun det som interesserer oss fører til en sterkere nettverksbygging av læringsinnholdet. Vi kan derfor lett huske alt som er spennende, gir glede eller berører oss internt. Spesielt når følelser er involvert. Utfordringen er derfor ikke å lære nye ting. Snarere er det slik at noe som er preget ikke kan viskes ut så lett.

Vel, vi vet mer om det. Endringer er alltid forbundet med ny læring eller ny læring. I begynnelsen krever de bevisst håndkontroll. Jo mer ny atferd avviker fra tidligere erfaringer, intuisjon, holdninger og tro, jo mer kompleks og anstrengende kan endringen bli. Motivet for endring må da være veldig sterkt slik at vi kan overvinne våre vaner, frykt og motstand. Det krever øvelse og mye repetisjon for å forankre en ny atferd i vårt repertoar. Forandring er utmattende og koster mye energi!

Forandring er vanskelig for oss

Mange ønsker å endre seg. Men de møter tilsynelatende enorme hindringer på veien. Til tross for innsikten om at noe må endres og til tross for sofistikerte metoder, fungerer det ikke. Og selv den siste guiden, som for øyeblikket er på topp ti, hjelper ikke til å oppnå ønsket resultat. Men hvorfor er det ikke nok om vi gjør noe? Hvorfor faller vi stadig inn i våre (gamle) mønstre som vi ønsker å bli kvitt?

Mange guidebøker, blader eller motiverende trenere foreslår at vi kan endre når som helst. Vi må bare gjøre det riktig. Dette gjelder selvfølgelig mange deler av vår atferd. Når vi kontrollerer en prosess med bevisst oppmerksomhet. Da endrer vi denne prosessen også. Vil du ha et eksempel? I den første kjøretimen med kjørelæreren lærer vi bevisst å kjøre bil. Vi implementerer alt akkurat det kjørelæreren forteller oss. Og den første kjøretimen kan være ganske utmattende 🙂

Men hvis vi har vært regelmessig i bilen (som sjåfør) i noen år, tar den erfaringsbaserte atferdskontrollen over. Dette skjer intuitivt og ubevisst. Og hvem vet ikke det. Vi kjører et sted i bilen, men noen av tankene våre er allerede på neste avtale. Plutselig har vi kommet, men vi husker egentlig ikke visse deler av veien. Våre trente og ubevisste atferdsmønstre har tatt overhånd. De spiller alltid inn når de passer situasjonen (og allerede har bevist seg).

Så hvis vi ønsker å lære ny atferd, kommer ofte inngrodde vaner i veien. Tilbake til kjøringen. Hvis du praktiserer en upassende handling i noen år, blir det vanskelig. En anstrengende prosess ligger foran deg for å endre denne handlingen og konvertere den til en ny handling. Tenk tilbake på personene i videoen. Alle prøvde å styre sykkelen. De visste hva de burde ha gjort. Du visste det. Men de klarte ikke å gjennomføre det. Hennes inngrodde vaner overstyrte tankene hennes!

Opplæring og bevisstgjøring hjelper

Endringer betyr derfor ny læring eller ny læring. Så langt så bra. Dessverre hjelper sinnet oss lite. For for at vi skal klare å bryte ut av gamle vaner, trenger vi følelser. Vi trenger å føle endringen, bli ett med den. Dessverre hjelper ikke bøker om motivasjon, så vel som motivasjonsimpulser, oss i det hele tatt. De kan inspirere, men de setter ikke i gang en dypere utvikling. Avhengig av talentet til treneren, opplever vi en trance-lignende tilstand. Ganske kult ikke sant? Men etter det er det ingen handling, men snart desillusjon. Endring, derimot, kan bare skje hvis vi tar engasjerte og målbevisste skritt mot ny atferd.

Derfor, hvis vi ønsker å endre, må vi danne nye forbindelser. Jo oftere vi har en viss opplevelse, jo bedre. Fordi dette gjør den synaptiske forbindelsen mellom nervecellene mer stabil. Og jo mer sannsynlig er det å endre seg permanent. Engangsopplevelser kan utløse noe positivt, men det er ikke nok for en forandring.

Med online coaching endrer du deg før du blir forandret

Kanskje du har følt det en stund, men har ikke orket å ta tak i det ennå. Noe endret seg rundt deg. Det er kanskje ikke klart ennå. Først en følelse som blir stadig tydeligere. Men én ting blir mer og mer tydelig for deg – du må også endre deg, ellers kommer øyeblikket da du vil bli forandret. Online coaching skreddersydd for deg gjør denne endringen mulig!

Vi mennesker forandrer oss spesielt godt av to grunner. Hvis visjonen vår er attraktiv nok til å frigjøre mye positiv energi. Eller om lidelsen er stor nok. Da må vi flytte. Vår online coaching hjelper deg med å takle en endring fra den første grunnen. Du utvikler en attraktiv visjon for deg selv. Og forankringsmekanismer som støtter deg i din endring. Det er ganske kult.

Vi har allerede forklart deg i denne episoden av kunnskapsserien om online coaching at du må tenke i prosesser. Dessverre er en engangs, bevisst endring i atferd ikke nok. Vi trenger tid før vi lærer noe nytt og skaper nye veier i hjernen. Så gi deg selv tid hvis du vil at noe skal endres. Det krever øvelse og mye tålmodighet for å kontrollere Backwards-sykkelen på en sikker måte!

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *