Fjernleder: fremvoksende lederskapsmodell

Animasjon av videokonferanser og webinarer, multitasking, valg av de beste kreativitets- og produktivitetsverktøyene… For å påtvinge sitt lederskap, bruker den eksterne lederen nye verktøy og talenter. Hva er de ? Noen få svar.

Innesperring har sett multiplikasjonen av lister og sammenligninger av verktøy som nå er avgjørende for organiseringen av fjernarbeid. Plattformer av videokonferanser og av webinarer ; kalendersynkronisering og samarbeidsplanleggingstjenester; kreativitet og kollektive publiseringsverktøy…

Ansatte og ledere har overtatt det med ulik grad av suksess. For noen selskaper var det bare et spørsmål om å skyve markøren et skritt lenger fra a digital transformasjon allerede godt integrert. For andre var det et sprang ut i det ukjente. Alle kan i dag vitne om inngående erfaring med å jobbe eksternt, og førstehåndskunnskap om styrken og begrensningene til et bredt spekter av verktøy.

Fjernarbeid, mye mer enn et spørsmål om verktøy

Bortsett fra at «fjernarbeid» ikke er et spørsmål om verktøy. Det er ikke en gimmick. Det er det i virkeligheten, og desto mer slik selskapene planlegger å gjøre større bruk av fjernarbeid, en produksjonsmåte. Og som sådan må den mobilisere ledere og personalavdelingerellers med fare for å svekke engasjementet til lagene og dermed også opptreden.

I praksis betyr dette først og fremst å integrere det faktum at på avstand mister ledere og ansatte arbeidskonteksten. Sirkulere fra et kontor til et annet, chatte tilfeldig i en gang eller ved en vannfontene, forleng en samtale initiert i par med en annen kollega i nærheten… Så mange muligheter til å ta pulsen på aktiviteten til hver enkelt, for å identifisere vanskeligheter og entusiasme, for å bringe ut latente problemstillinger dårlig uttrykt i øyeblikk med formelle uttrykk. Men så mange tapte muligheter.

Uten kontekst, etablere tillit blir vanskeligere. Risikoen for ikke å se en vanskelighet komme og for ikke å kunne hjelpe en ansatt øker, samt risikoen for at noen, isolert bak skjermen sin, går inn i en strategi om unngåelse eller tilbaketrekning.

Fra lederen som kommanderer og kontrollerer til lederen som følger med

Hva å gjøre ? Det gale svaret er å intensivere kontrollorganene: multiplisere rapporteringsforespørslene, pålegge en høy frekvens av videokonferanser, til og med distribuere «snitter» for å fjernmåle online-aktiviteten til ansatte.

Denne typen svar vurderer bare «hva» og «når» ved fjernarbeid, når det er «hvordan» som bør målrettes først. På avstand er de beste lederne de som bryr seg like mye om arbeidsforhold som de gjør om oppmøte og å overholde tidsfrister. Hvordan får den ansatte tilgang informasjon hvem trengs? Hvordan kan han be om og få hjelp når han trenger det? Hvordan kan han kommunisere forslagene sine til teamet?

Kort sagt: den fjernbehandler vil være desto mer relevant ettersom han forlater vanene med «kommando og kontroll» til fordel for de som coaching. Dette går selvsagt gjennom bruken av de mange eksterne samarbeidsverktøy. Fremfor alt innebærer dette en spesiell sinnstilstand, som krever innsats og overbevisning.

«Platform as a service» platform.sh sysselsetter 185 personer i 45 land. En tour de force, som fikk ledelsen til å formalisere skriftlig alle driftsreglene, fra selskapets kultur til detaljene i den minste prosess. Noe som minner om de 5000 sidene i «Gitlab-teamhåndboken».
Den naturlige tendensen er å tilbringe timer i videokonferanser. Men dette må forbeholdes beslutningstaking og krisehåndtering. Utveksling bør i stedet gå gjennom Slack eller Mattermost¹«, forklarer Frédéric Plais, administrerende direktør i Platform.sh, i Frédéric Fillouxs «Monday Note».

Full fjernkontroll er ikke for i morgen

Gjenstår at nei fjernstyring» Uansett hvor opplyst det er, ser det ikke ut til å måtte avskaffe arbeid i » ansikt til ansikt«. Selv Facebook, inkludert å projisere seg selv 10 år inn i fremtiden, ser ikke for seg det. Mark Zuckerberg, intervjuet av The Verge, ser ikke for seg at fjernarbeid tar mer enn 50 %. I Frankrike erkjenner presidenten og grunnleggeren av Malts kreative plattform, Vincent Huguet, viktigheten av fjernarbeid for organisasjonen hans, som samler 200 personer fordelt på 5 nettsteder. ” Vi har holdt en veldig åpen fjernarbeidspolicy siden oppstarten – ansatte trenger bare å varsle dagen før, og noen team kommer bare til kontoret en eller to dager i uken.«.

Til tross for denne vellykkede opplevelsen Jeg tror ikke at 100 % fjernarbeid kan gjelde flertallet, mener gründeren i en fersk artikkel. Løs problemer som krever kreativitet og teamarbeid er mye lettere å gjøre personlig, i et møterom eller over en drink. Vi er sosiale dyr, og selv om verktøyene forbedres og den virtuell virkelighet kan bli fantastisk i morgen, jeg tror millioner av år med kroppsspråk og fysiske forhold ikke kan erstattes«. En realitet å huske på for enhver ekstern administrator.

Å vite, den ultimate vanskeligheten, at ikke alle publikummere er like i møte med fjernarbeid. ” Å jobbe eksternt krever en viss grad av modenhet og disiplin. Dette er egentlig ikke det vi vil anbefale i starten av en karriere«, observerer Frédéric Pais. Bevis på at digitale teknologier, avgjørende for eksternt samarbeid, kan også jobbe til fordel for de mest erfarne profilene. Konsekvensene av Covid-19-pandemien på jobben har definitivt mange overraskelser.

¹Slack er en samarbeidsplattform for kommunikasjon på datamaskin og smarttelefon. Hvert selskap kan opprette en privat gruppe på Slack. Mattermost er også en selvdrevet åpen kildekode chat-tjeneste. Den er utformet som en intern chat for organisasjoner og bedrifter, og den presenteres som et alternativ til Slack.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *