Er supplerende helseforsikring fornuftig?

Er du ung og sprek og trenger ikke lege? Du er en urteheks eller en druide som kan trylledrikkformelen? Høres privat supplerende helseforsikring unødvendig ut? Vi fra forsikringsappen Sophia forklarer hvorfor du tross alt trenger en 👇

Er privat helseforsikring fornuftig?

Hvem betaler for operasjonen når blindtarmen streiker eller gipsen når beinet ditt ikke overlevde hoppet over bakken i ett stykke? Hvis du måtte betale kostnadene selv, ville det blitt veldig dyrt!

I utgangspunktet bor vi i Østerrike i Cockaigne når det gjelder omsorg ved sykdom og ulykke og betaling av kostnadene. Nesten alle borgere er automatisk forsikret ved lov fordi de enten er forsikret hos foreldrene som barn, er gift og forsikret gjennom sin arbeidspartner eller gjennom arbeidet selv.

Medisinsk nødvendig omsorg ved sykdom eller ulykke betales i sin helhet av lovpålagt helseforsikring (ÖGK, SVS, BVAEB etc.), både på sykehuset og på legekontoret. Bare noen helseforsikringsselskaper må betale egenandel. Medisinsk behandling skal være tilstrekkelig og formålstjenlig i henhold til lovens bestemmelser, men skal ikke overstige det som er nødvendig og være medisinsk nødvendig. Dette inkluderer ikke kosmetiske operasjoner.

Men hvis «medisinsk nødvendig» ikke er nok for deg og du bare ønsker det beste for helsen din, er privat tilleggsforsikring et must.

Hvorfor bør jeg tegne en privat supplerende helseforsikring?

I Østerrike er vi i den heldige posisjonen at vi blir tatt godt vare på, uavhengig av rikdom. Dette er ikke tilfelle i alle land – selv i utviklede land som USA er det ikke tilfelle. De som ikke kan betale selv vil ikke bli behandlet der. Og et slikt sykehusopphold koster flere tusen euro. AKH i Wien er absolutt et av de dyreste «hotellene» i Østerrike 🙃.

Men hvis du er medisinsk godt informert om lovpålagt helseforsikring blir tatt vare på, hva er vitsen med en
privat lidetilsetningsstoffforsikring?

5 grunner for privat supplerende helseforsikring

1. Tomannsrom eller enkeltrom på sykehus

Lovpålagt helseforsikring betaler mye, men ikke alt. Når man blir på sykehuset får man delt rom og blir behandlet av noen leger. På sykehuset vil du sannsynligvis ha smerter og trenger hvile for å fremskynde restitusjonen. Selvfølgelig vil du ikke ha noen snorkere i rommet. Derfor vil et dobbelt- eller enkeltrom være en fordel – kun tilbudene som Tariff for spesialklasse i privat supplerende helseforsikring.

2. Fritt valg av lege ved operasjoner

Med privat supplerende helseforsikring kan du raskere få time og velge operasjonsspesialistene. Det er i Tariff for spesialklassen (også kalt stasjonær tariff) inkludert.

3. Ingen ekstra kostnader for privatpraktiserende lege

En «legeforsikring» er verdt etter bare noen få besøk. Lovpålagt helseforsikring betaler kun for besøk hos panelleger. Selv om de også er veldig flinke, har de ofte den ulempen at man må vente veldig lenge på en avtale og sitte på venterommet for alltid.

Disse ventetidene hører fortiden til dersom du har en privat tilleggssykeforsikring. Trenger du time raskt, ikke vil sitte lenge på venterommet og vil ha nok tid til å snakke med legen, er du i bedre hender hos en elektiv lege. Du kan også betale selv, men det koster fort penger hvis du er innom oftere. En time hos en privat lege koster €100-200 per time. Det er derfor lurt å tegne en supplerende privat helseforsikring hos
Takst for privatpraktiserende lege (også kalt poliklinisk takst).

4. Egenbetaling for briller og kontaktlinser

Trenger du briller er det verdt å tegne en supplerende privat helseforsikring. Lovpålagt helseforsikring betaler kun for det som er «medisinsk nødvendig». Ved nærsynthet kan dette være svært billige «helsebriller». Det er ingen egenbetaling for briller eller kontaktlinser av høy kvalitet – kun privat helseforsikring betaler for dem poliklinisk takst.

5. Konstant medisinsk behandling

På grunn av den demografiske utviklingen blir det stadig vanskeligere for den østerrikske staten å finansiere de høye standardene for medisinsk behandling. Derfor spares det stadig flere på dette området, som gjør at enkelte tjenester rett og slett ikke lenger overtas. Desto viktigere er det at du sørger for at du fortsatt mottar fordelene med privat tilleggssykeforsikring.

Hva er takstene for privat supplerende helseforsikring?

Du kan ta ut tariffene som er oppført individuelt eller kombinere dem med hverandre:

 • Spesialklasse på sykehuset (innlagt takst)

  Ved sykdom eller ulykke kan du raskere få time med døgntakst, du har fritt legevalg for operasjoner og behandlinger, og enkelt- eller dobbeltrom på sykehuset.

 • Private leger og terapier (poliklinisk takst)

  Setter du pris på besøk hos en privat lege, alternativ medisin, tradisjonell kinesisk medisin (TCM) og homeopati? Du synes ikke reseptbelagte briller er så elegante eller trenger du psykoterapi? Ta poliklinisk tariff!

 • sykehuspenger

  Ved sykehusopphold gir taksten deg pengene som du taper i løpet av denne tiden, erstattet av en fast dagsats. Dette er spesielt viktig for jobber som får mange tips.

 • Behandlingskostnader ved sykdom eller ulykke på reise

  Tariffen gir deg rett til verdensomspennende refusjon av kostnader til stasjonær og poliklinisk behandling. Du kan også finne ut hva som skjer når du er syk eller har en ulykke på ferie i vårt blogginnlegg Syk eller ulykke på ferie? Les mer om hva forsikringsselskapene betaler for.

 • supplerende tannlegeforsikring

  Denne tariffen er verdt for tannlegekostnader. Det dekker proteser, kjevejusteringer og oral kirurgi. Fordi lovpålagt helseforsikring kun betaler for amalgamfyllinger og ingen keramikk- eller gullinnlegg.

I tillegg kan du også bruke Babyalternativ Plukke ut. Med inngåelsen av denne tariffen får du garantien for at din nyfødte får privat tilleggssykeforsikring etter fødselen uten å svare på helsespørsmålene og uavhengig av helsetilstand. Ekstra helseforsikring er spesielt viktig hvis du ønsker å få barn. Du kan finne ut mer om dette i vårt blogginnlegg Supplerende helseforsikring for en bekymringsløs graviditet.

Når er det rette tidspunktet å tegne supplerende privat helseforsikring?

Du tenker kanskje om det justerer hvor. Da er det vanligvis for sent. For hvis sykdommen eller ulykken allerede har inntruffet, vil forsikringsselskapet enten ikke lenger ta imot deg eller kun med tillegg eller unntak. Lovpålagt helseforsikring må alltid ta deg, men privat tilleggshelseforsikring kan velge sine kunder. Forsikringsselskapene ønsker først og fremst unge, friske mennesker som betaler mye inn i systemet og trenger lite service. Du kan finne ut alt om det perfekte tidspunktet for å oppgradere i blogginnlegget vårt Privat helseforsikring i ung alder? – All info.

Helsespørreskjemaet ved tegning av supplerende privat helseforsikring

Når du tegner supplerende privat helseforsikring, må du ærlig fylle ut et helsespørreskjema. Hvis du allerede oppgir for mange eller alvorlige sykdommer, er det 5 alternativer:

 • I beste fall vil forsikringsselskapet fortsatt godta deg som normalt.
 • Forsikringsselskapet vil godta deg, men øke den vanlige premien for din alder med en prosentandel, rundt 25 % mer.
 • Forsikringsselskapet tar imot deg, men gir deg en ventetid på for eksempel 12 måneder for en bestemt kroppsdel. Først etter at karensperioden er utløpt dekkes denne kroppsdelen av forsikringen.
 • Forsikringsselskapet vil godta deg, men utelukke den berørte kroppsdelen fra dekningen.
 • Forsikring avviser deg fullstendig. Selv om du kan prøve et annet forsikringsselskap, er det lite sannsynlig at et annet forsikringsselskap vil ta deg. I beste fall kan du prøve lykken igjen noen år senere.

Riktig tidspunkt for å tegne supplerende privat helseforsikring

Jo tidligere og sunnere du tegner din private tilleggshelseforsikring, jo bedre. I beste fall inkluderte foreldrene dine deg i sin private tilleggssykeforsikring da du var baby. Du kan ganske enkelt fortsette kontrakten selv senere.

En annen fordel med tidlig inntreden i privat supplerende helseforsikring er at det er mye billigere i ung alder. Selv om premien øker litt hvert år, betaler du fortsatt mye mindre som 40-åring*r hvis du begynte som 20-åring enn om du først begynte ved 40. Du kan finne ut alt om det perfekte tidspunktet for å oppgradere i vår blogginnlegg Privat helseforsikring i ung alder? – All info.

❇️ Vårt tips: Bevar helsen din og alderen din for forsikringen med tidlig inntreden i den private tilleggssykeforsikringen og betal mindre for forsikringen på sikt.

Hva er forskjellen på ulykkesforsikring?

Hvis du nå tror jeg ikke trenger alt, fordi jeg har ulykkesforsikring uansett, tar du feil. Ulykkesforsikringen betaler deg kun uføreerstatning, redning, ombygging, rehabilitering og behandlingskostnader kun ved en ulykke og ikke ved sykdom. I de fleste tilfeller er de medisinske kostnadene etter en ulykke kun forsikret for et lite beløp på rundt 1000 euro. Du kan lese detaljer om ulykkesforsikring i vårt blogginnlegg Privat ulykkesforsikring – viktig beskyttelse for lite penger.

Men det er også mulighet innenfor rammen av privat tilleggssykeforsikring at du kun forsikrer behandling etter en ulykke.

Hvor mye koster privat helseforsikring?

Det avhenger av antall planer du velger, dekningen deres og alderen din, men de fleste forsikringsselskaper tilbyr billige entry-level planer.
En 20-åring kan starte for rundt 25 euro per måned med en «opsjonspakke» som dekker kostnadene ved behandling i tilfelle ulykken på sykehuset.
Han betaler bare en tredjedel av premien. Han kan senere fylle opp tariffen til å inkludere spesialklasse og privat lege ved ulykker og sykdom og betaler 100 % av premien. Fordelen er at han har bevart helsen og alderen. Han har ikke ny helseeksamen når han fyller på og har mye lavere premie enn om han måtte ta eksamen på nytt.

Hvis du kun er interessert i god behandling ved en ulykke, er du allerede inkludert med € 12 per måned.

Vår konklusjon

Så: Er supplerende helseforsikring fornuftig? Enten du er ung og sprek, om du tar vare på helsen eller ikke, kan sykdom eller en ulykke alltid skje deg. Så det er fornuftig at du ikke bare får den medisinsk nødvendige, men den beste behandlingen slik at du snart er i form igjen. Sørg for å tegne en privat supplerende helseforsikring slik at du får best mulig behandling dersom det verste skulle skje. Fra så lite som €12 i måneden kan du i det minste dekke deg godt til behandling etter en ulykke.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *