en viktig tilnærming som går utover selskapet

Selv om det er basert på frivillig arbeid, er forpliktelsen til en CSR-tilnærming viktigere enn noen gang for bedrifter: bevisst på deres innflytelse på samfunnet og miljøet, men også om nye forbrukerforventninger og tilhørende forretningsmuligheter, må organisasjoner nå involvere hele økosystemet sitt i oppnå konkrete og transparente mål.

En frivillig tilnærming som etter hvert har blitt livsviktig

EU-kommisjonen definerer Corporate Social Responsibility (CSR) som frivillig integrering, av selskaper, av sosiale og miljømessige hensyn deres forretningsaktiviteter og deres forhold til deres interessenter1. Denne forestillingen om «frivillighet» er ikke ubetydelig siden vedtakelsen av en CSR-politikk per definisjon er etter økonomiske aktørers skjønn, selv om alle har en innvirkning på samfunnet og miljøet.

Til tross for alt begynner det lovgivende og regulatoriske rammeverket knyttet til CSR å endre seg, og pålegger gradvis mer standardiserte begrensninger. Det var faktisk i 2017 at en første større utvikling bør noteres: siden den datoen, de største gruppene – anslått til 3800 i Frankrike2må utvikle en årlig erklæring om ekstraøkonomisk ytelse (DPEF), som spesielt presenterer de viktigste miljømessige, sosiale og styringsmessige risikoene.

Så i 2019 er det det det er Pacte-lovens tur til å styrke CSR-rollenspesielt gjennom endringen av sivilloven og innføringen av nye bestemmelser3 :

  • integrering av sosiale og miljømessige spørsmål i bedriftens formål for alle selskaper;
  • muligheten for frivillige selskaper til å skaffe seg en eksistensberettigelse gjennom sin status;
  • opprettelsen av status som selskap med et oppdrag, slik at selskaper som ønsker det kan forplikte seg til å oppnå et definert mål.

Ettersom samfunnsmessige, miljømessige og styringsmessige utfordringer blir stadig større, som illustrert av det stadig økende antallet og mobiliserende innbyggerbevegelser, ledes offentlige myndigheter til å forsterke CSR-begrensninger. Som illustrasjon kan Rapporteringsdirektiv for bedrifter (CSRD) vil erstatte direktivet om ikke-finansiell selskapsrapportering (NFRD) med sikte på å fylle hullene i de eksisterende reglene.

Viktigheten av å vurdere hele økosystemet ditt

Hensynet til Corporate Social Responsibility vinner terreng i og utenfor organisasjoner: det vokser i øynene til deres kunder, deres investorer, men også deres ansatte, i en sammenheng med lojalitet og delikat rekruttering. Inkludert innenfor de minste strukturene.

Som bevis har 80 % av store grupper allerede tatt opp temaet, mens mer enn 1 av 3 VSE/SMB sier at de er aktive på dette området.3. I tillegg blir nesten 8 av 10 leverandører kontaktet av sine kundebedrifter i sosiale og miljømessige spørsmål4.

Imidlertid er CSR-politikken til selskaper fortsatt fragmentert, til og med tentativ, i mangel av en global visjon og verktøy for å måle virkningen av iverksatte tiltak. Flere figurer illustrerer denne observasjonen:

  • 4 av 5 selskaper har allerede målt eller planlegger å måle sitt karbonavtrykk, mens de andre temaene behandles fortsatt i margenhovedsakelig i små bedrifter4;
  • CSR er integrert fra anbudskonkurransen ifølge 73 % av selskapene3men bare 22 % av organisasjonene kommuniserer om hvordan de skal samhandle med sine interessenter (leverandører, samarbeidspartnere osv.) om emnet5;
  • bare 8 % av selskapene inkluderer kvantifiserte mål til deres CSR-tilnærming5;

Til slutt har 71 % av selskapene et team dedikert til CSR-spørsmål:

  • i store selskaper er det ofte en dedikert avdeling, men består av et begrenset antall ansatte;
  • når det gjelder de minste bedriftene, mobiliserer de oftest ansatte som ikke er spesialisert på disse spørsmålene.

29 % av bedriftene har bokstavelig talt ikke noe dedikert CSR-team3. Dersom engasjementet til økonomiske aktører er positivt, må det derfor fortsatt være strukturert for å ta hensyn alle aktivitetsøkosystemer på ulike temaer (samfunn, miljø, sosialt osv.) med tanke på omfanget av deres kontakter (ansatte, kunder, leverandører, tjenesteleverandører osv.), mens de bruker de nødvendige menneskelige og økonomiske ressursene til det.

Et samlende rammeverk og verktøy for å drive endring

CSR-forpliktelsen, en oppgave som kan virke skremmende, krever et formelt rammeverk, definerte mål og kontinuerlig evaluering. Det er i dette ISO 26000-standarden kan – må – danne grunnlaget for enhver CSR-policy, spesielt fordi det dreier seg om 7 temaer som gjør det mulig å ta hensyn til alle selskapets påvirkningsfelt. I dette tilfellet, styringen av organisasjonen, menneskerettigheter, arbeidsforhold og forhold, miljø, rettferdig praksis, forbrukerspørsmål eller lokalsamfunn og lokal utvikling.

Trenger du et veikart for å gjøre konkrete fremskritt på CSR-faget? Oppdag vår dedikerte artikkel: Nøklene for å starte VSE eller SME til måling av CSR.

I tillegg til rammeverket for handlingsstrategien, kan bedrifter – fra VSE-er til store grupper – utstyre seg med digitale verktøy for å tjene sitt engasjement.

  • Eller verktøyene for bedre koordinering av deres innsats, som f.eks ERP (integrert administrasjonsprogramvare), ideell for å forene deres økosystem i en felles tilnærming. Sistnevnte byr på mange delte funksjonergjøre det mulig å bedre kvalifisere og vurdere samfunns- og miljøpåvirkningen.

For å lære mer om ERP-funksjoner, det er på denne måten.

Det skal bemerkes at det ikke er noen ferdig måte å engasjere seg i CSR, hvert selskap handler der det kan i samsvar med sin eksistensberettigelse, ved å forplikte seg til overganger på menneskelig nivå og ideelt drevet av sin leder, den best plasserte å sette i gang en endringsdynamikk…

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *