Egenandel for bilforsikring › Hva er fornuftig?

Jeg har kaskoforsikring og må fortsatt betale deler av den selv? WTF 🤯 Vel, sånn er det med bilforsikring. Det kan også være fornuftig å frivillig velge høyere egenandel for å spare til det hvert år. Vi, fra forsikringsappen Sophia, viser deg hva som er viktig når det kommer til egenandeler.

Hva er egenandel i bilforsikring?

I forsikringssammenheng er egenandelen som hovedregel beløpet du må betale selv ved skade som forsikringsselskapet betaler for.

Tenk deg at du forårsaker skade på bilen din, som verkstedet reparerer for €1000. Din kaskoforsikring dekker kostnadene. Med en avtalt egenandel på €300, betaler forsikringsselskapet kun €700 – du må betale de resterende €300 selv. Er det skyldige beløpet mindre enn egenandelen, må du betale hele skaden selv.

Hvordan påvirker en egenandel i bilforsikring prisen?

For forsikringsselskapene reduserer en egenandel både skadekostnadene og innsatsen, siden mindre skader ikke skal behandles. Denne besparelsen merkes i form av en rabatt i prisen. Jo høyere egenandel, jo billigere er forsikringen. Forsikringsselskapene tilbyr ofte ulike egenandelsvarianter for samme tariff – rabatter på opptil 50 % er mulig.

Hvilke typer egenandeler er det i bilforsikring?

Det er ulike egenandeler som kan gjelde for bilforsikring. Kaskoforsikring inkluderer nesten alltid en egenandel. Ved ansvarsforsikring er derimot en egenandel snarere unntaket – her kan det imidlertid gjelde ekstra egenandeler for spesielt unge eller eldre sjåfører.

I tillegg skilles det mellom generell (eller kontinuerlig) egenandelsom oppstår i alle typer skader, eller a begrenset egenandelsom kun påløper ved presist definerte tapshendelser (f.eks. glassbrudd, parkeringsskader eller hærverk).

Egenandelen i kaskoforsikringen

Dette dekkes av kaskoforsikringen

Enkelt sagt, kaskoforsikring forsikrer skader på din egen bil som du er ansvarlig for. Hvis du ennå ikke er kjent med dette, gir blogginnlegget vår omfattende bilforsikring deg en god start: Slik beskytter du deg selv og bilen din.

Så høy er egenandelen i kaskoforsikring

Nesten alle kaskoforsikringer inkluderer en egenandel. Egenandeler starter på €300 og går opp til €2000.

En generell egenandel betyr at egenandelen gjelder uavhengig av årsaken til skaden.

Med begrenset egenandel kan du begrense skadeårsakene som medfører egenandel til glassknusing, parkeringsskader, hærverk og ulykke. Dette resulterer imidlertid i en premie på 20% til 25%.

Slik velger du den billigste egenandelsvarianten i kaskoforsikring

Å velge riktig egenandelsvariant avhenger av flere faktorer:

  • Beløpet på din kaskopremie (hvor mye betaler du for kaskoforsikring: pris uten motorrelatert forsikringsavgift og uten premie for ansvarsforsikring)
  • beløpet for egenandelen
  • Rabatt du får for egenandel
  • Hyppighet av dine krav som du betaler gjennom forsikring (på hvilket tidspunkt forfaller egenandelen)

ℹ️ Eksempel 1: Delvis kaskoforsikring for en Nissan Leaf

For eksempelet antar vi følgende verdier:

  • Kaskoforsikringen koster deg € 300 per år (uten ansvar og motorrelatert forsikringsavgift)
  • €300 er den minste mulige egenandelen
  • For en egenandel på € 600 får du 15 % rabatt
  • For en egenandel på € 1000 får du 30 % rabatt

I tabellen nedenfor har vi beregnet for deg hvor lang tid det vil ta før du har lagret det ekstra overskuddet på grunn av rabatten:

egenandel Rabatt Årlig besparelse år
€300,00 0 % € 0,00 0
€600,00 15 % €45,00 7
€ 1000,00 30 % €90,00 8

Så du måtte 7 eller 8 år skadefri slik at den høyere egenandelen lønner seg for deg.

ℹ️ Eksempel 2: Helt omfattende forsikring for en Audi e-tron (listepris ca. €84 000)

I tabellen nedenfor kan du se hvor lang tid det tar med en mye dyrere forsikring (ca. € 1000 årlig) før du sparer ekstra egenandel på grunn av rabatten:

egenandel Rabatt Årlig besparelse år
€300,00 0 % € 0,00 0
€600,00 15 % €150,00 2
€ 1000,00 30 % €300,00 3

På grunn av den større besparelsen fra rabatten, lønner en høyere egenandel seg allerede med dyrere forsikringer
2 eller 3 år.

❇️ Konklusjon på valg av egenandel

Med rimeligere forsikring (delomfattende eller helomfattende for billige biler) er det som regel bedre å velge en liten egenandel. Med dyre forsikringer kan en høy egenandel spare deg for mye penger hvis du ikke gjør noen skade på bilen din.

Egenandelen for unge og gamle sjåfører i bilforsikring

Forsikringsselskapet ditt vurderer risikoen unge sjåfører utgjør som høyere. Det er derfor du definitivt har det verre når du er ung. Dette gjelder også emnet egenandel.

Skader forårsaket av en ung sjåfør (under 23 år) må ofte betales med en ekstra egenandel. Beløpet er i området €300 til €500.

Noen forsikringsselskaper krever også denne egenandelen fra eldre sjåfører (over 70 år).

➡️ Vår konklusjon

Med din bilforsikring kan du velge mellom ulike egenandeler avhengig av takst som en del av kaskoforsikringen. Det gis rabatt for høyere egenandeler.

Hvorvidt rabatten gir mening avhenger av prisen på forsikringen, egenandelen, rabatten og skadefrekvensen.
En høy egenandel gir som regel kun mening med dyre forsikringer. Det er også ekstra egenandeler for unge og eldre sjåfører.

About admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *